Bříza: Kdyby Severní Korea zaútočila na USA, přestala by do 45 minut existovat

Expert: Při útoku KLDR na USA by zafungovaly protiraketové systémy (zdroj: ČT24)

Mezikontinentální raketa, kterou v úterý otestovala KLDR, může teoreticky nést různé typy hlavic: klasickou konvenční, biologickou, chemickou i jadernou. V pořadu Horizont ČT24 hovořil o vyzbrojování Severní Koreje Vlastislav Bříza, odborník na jaderné zbraně z katedry Mezinárodních vztahů Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. Zpovídala jej Kateřina Etrychová.

Severokorejci sice tvrdí, že jsou schopni zasáhnout celé Spojené státy, ale podle Vlastislava Břízy je to spíše prohlášení, které má udělat dojem.

„Raketa byla vyzkoušena tak, že ji režim vyslal 4,5 tisíce kilometrů vysoko. Letěla úplně jinou trajektorií, než by měla v případě útoku. Pakliže by však opravdu došlo k přepočtu této vzdálenosti nebo této výšky na danou trajektorii doletu, tak se bavíme o doletu přes 10 tisíc kilometrů – možná i 12, 13 tisíc. Takže by byla schopna zasáhnout i východní pobřeží Spojených států, jako je například Washington,“ připustil Bříza.

„Na druhou stranu přesnost této rakety je v tuto chvíli opravdu jen spekulací. Spojené státy a Rusko disponují zbraňovými systémy podobného typu, které mají odchylku v řádech desítek metrů. Takže to jsou vysoce precizní zbraně. Severní Korea je v počáteční fázi, ta přesnost by určitě nebyla taková,“ míní expert.

Upozornil, že jediný efektivní systém, který je schopný zničit tento typ raket ve všech fázích letu, mají Spojené státy. „Mají třívrstvý systém a protibalistické ochrany.“

Severní Korea nebude podle něj v dlouhodobém horizontu disponovat nejnovější – mezikontinentální – raketou ve vyšších počtech kusů. „To je opravdu velice sofistikovaná technická záležitost. A není možné ji ve státě, jako je Severní Korea, zavést do výzbroje ve vyšším počtu kusů. Nyní bychom se bavili o útoku jedné, maximálně dvou raket. A tam si troufám tvrdit, že systém, který Spojené státy v souvislosti s hrozbou KLDR umístily na Aljašce a potom v Kalifornii, by zafungoval. Raketa, která by mířila na USA, by byla sestřelena. Nicméně je potřeba si uvědomit, že pokud by k takovému útoku došlo, tak by KLDR přestala během 45 minut existovat.“

Celý rozhovor na videu