Policie by měla konat bez ohledu na volby, řekl Plíšek. Nevěří teoriím o politické objednávce

Martin Plíšek hostem Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Policejní žádost o vydání poslanců Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka (oba ANO) je podle místopředsedy mandátového a imunitního výboru Martina Plíška (TOP 09) zpracována podrobně a skutky kladené oběma poslancům jsou vážné. Řekl to v Interview ČT24. U policie nevěří teoriím o politické objednávce. Upozorňuje, že kdyby státní zástupce shledal pochybení, tak má nástroje, jak zasáhnout. Policie a státní zastupitelství by podle něj měly konat svou práci nestranně a nezávisle na politické moci a bez ohledu na to, jestli se blíží volby.

V pátek začne mandátový a imunitní výbor Poslanecké sněmovny jednat o žádosti, aby dolní komora vydala policii k trestnímu stíhání poslance Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka, hlavní představitele koaličního hnutí ANO.

„Je to standardní žádost policie o vydání dvou poslanců k trestnímu stíhání. Je precizně a odpovědně zpracovaná. Skutky, které jsou kladeny oběma poslancům, jsou vážné,“ přiblížil člen výboru Martin Plíšek. Informace jsou podle něj zpracovány konkrétně a podrobně.

„V pátek budou určeni zpravodajové výboru. Rozhodnou se, jestli si vyžádají od policie vyšetřovací spis. Z mého pohledu jsou v žádosti všechny potřebné informace, na základě kterých se poslanci mandátového a imunitního výboru mohou rozhodnout, jaké dají poslanecké sněmovně doporučení,“ podotkl. Zdůrazňuje ale také, že o vině a nevině musí v právním státu rozhodovat soud.

Politická objednávka? Vždyť je Babiš poslanec vládní strany

Andrej Babiš v souvislosti s kauzou mluví o politické objednávce, že se ho někdo snaží odstranit z politiky. Už dřív kvůli tomu ukazoval na ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD).

„Nevím, jaká politická objednávka. Babiš je poslanec za vládní politickou stranu. Ministr vnitra je za ČSSD, ale dohled vykonávalo vrchní státní zastupitelství a dozor městské státní zastupitelství,“ uvedl Plíšek s tím, že ministrem spravedlnosti je zase člověk za hnutí ANO.

„Pakliže by státní zástupce shledal pochybení v činnosti policie, má nástroje jak zasáhnout,“ řekl místopředseda výboru.

Babiš vlastně říká, že policii řídí ČSSD. Kdybychom ad absurdum tuto úvahu přijali, tak státní zastupitelství řídí hnutí ANO, protože ministrem spravedlnosti je člověk za hnutí ANO. To jsou absurdní výroky.
Martin Plíšek
místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 a místopředseda mandátového a imunitního výboru

Pokud jde o kritiku vztaženou k tomu, že je pár měsíců do voleb, poznamenal Plíšek, že „až do roku 2026 budou v této zemi každý rok aspoň jedny volby“. Policie a státní zastupitelství by podle něj měly nestranně a nezávisle na politické moci konat svoji práci. „Bez ohledu na to, jestli se třeba blíží volby,“ řekl.

Zpráva, že policie požádala o vydání předsedy a prvního místopředsedy hnutí ANO Poslaneckou sněmovnu, se objevila v minulém týdnu. Mluvčí pražského městského státního zastupitelství uvedla, že žádost souvisí s dotacemi na Čapí hnízdo. Policie dostala pokyn k prověření dotací na farmu Čapí hnízdo již na podzim 2015, kdy vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová dostala anonymní trestní oznámení.

Policie chce obvinit šéfa hnutí ANO Babiše jak z dotačního podvodu, tak z poškození finančních zájmů Evropské unie. Místopředsedu hnutí Jaroslava Faltýnka pak podezírá z dotačního podvodu.