Turkolog Laně: Erdogan může v západní Evropě získat hlasy, které mu chybí doma

Laně: Erdogan se snaží sehnat potřebné hlasy v západní Evropě (zdroj: ČT24)

Agitační mítinky, které vedou turečtí ministři před nadcházejícím referendem o změně turecké ústavy v řadě zemí západní Evropy, přispěly k diplomatickým potyčkám Ankary s Německem a Nizozemskem. Na první pohled žije v západní Evropě jen zlomek z Turků, kteří budou v referendu volit. Ve skutečnosti ale od nich může prezident Recep Tayyip Erdogan získat hlasy, které mu budou scházet doma. Podle turkologa a bývalého velvyslance v Turecku Tomáše Laněho totiž zatím nemá vítězství jisté. (Celý  rozhovor můžete sledovat na videu.)

„Bitva mezi ANO a NE se zdá být dosud nerozhodná. Sám Erdogan k tomu přispívá velmi tvrdými opatřeními vůči různým profesním skupinám obyvatel, které si proti sobě popuzuje,“ soudí Laně.

A právě proto se podle něj turecký prezident snaží získat co největší podporu mezi Turky žijícími v západní Evropě. „To, co by mu mohlo chybět doma, může získat v Německu,“ odhaduje.

„Turci jsou nacionalisté. A dovedu si představit, že daleko od své vlasti nevidí situaci v ní. Nýbrž vidí situaci toho, jak se jejich země prezentuje navenek a nakolik prokazuje svou mezinárodní sílu a autoritu. To může být pro některé lidi důležitější, protože nejsou doma, nejsou potlačována jejich práva. Je to samozřejmě můj názor,“ podotýká bývalý diplomat.

„V Německu je silná turecká menšina, která je značně rozdělená, jak ukazují demonstrace, které tam na podporu Erdogana probíhají. Na druhé straně v Turecku je pořád snaha dostávat se nějakým způsobem do Evropy. Je to dějinný směr celého tureckého etnika, postupovat z východu na západ,“ dodává k aktuální situaci, kdy se turecká vláda dostala kvůli svým agitačním mítinkům do konfliktu hned s několika evropskými státy.

O dosavadním vývoji diplomatické roztržky mezi Tureckem a Nizozemskem čtěte zde: