Teď se ukáže, jestli si mobilní operátoři skutečně konkurují, říká Jan Klesla

Čeští operátoři protestují proti levnějšímu roamingu (zdroj: ČT24)

Vysokým účtům za volání v zahraničí by od června mělo v Evropské unii definitivně odzvonit. Zástupci EU se dohodli na podobě poplatků za roaming. Vedoucí ekonomické rubriky Lidových novin Jan Klesla upozornil, že zákazníci mohli mít větší výhody. „Firmy dokázaly společně zničit ten původní plán, který byl mnohem ambicióznější, než je tento přijatý. Měl skutečně otevřít celou Evropu. Ale už dávno je ze stolu.“

Cenový strop za roaming bude od června necelých 90 haléřů za minutu. Čeští poskytovatelé komunikačních služeb protestují proti tomu, že jim úřady nařizují srazit cenu na minimum. Varovali před zvýšením cen jiných služeb, aby vyrovnali případné ztráty.

„Je dobré se dívat, jestli operátoři zdražují v dalších zemích – a ono tomu tak není. Oni zlevňují. A nikde jinde, pokud vím, nevyhrožují zdražením roamingu, případně jiných služeb, protože si to prostě nemůžou dovolit,“ podotkl v pořadu Události, komentáře Jan Klesla. 

Podle něj si firmy za normálních okolností nemohou diktovat cenu, zvlášť pokud mají konkurenta, který by si řekl výborně, oželím část zisku a budu konkurovat. „Pokud (české firmy) konkurenční nejsou, a mimochodem tohle bude dobrý test, pokud se ty ceny skutečně nějakým způsobem zvýší nebo se zvýší ceny jiných služeb, tak to znamená, že konkurenční prostředí vlastně nemáme,“ míní Klesla.

Mít finského operátora v Česku? Zapomeňte

Poznamenal, že původní plán Evropské komise umožňoval, aby se mohli operátoři pohybovat po celém evropském trhu, bez ohledu na to, kde mají sítě. „To mělo samozřejmě řadu kritiků a znamenalo by to podle některých zničení těch malých, podle jiných zase zničení těch velkých skupin. Byla to vlastně taková velká evropská myšlenka,“ uvedl Klesla. Zákazník by si pořídil třeba finského operátora a volal s ním v České republice. To se však nestane. 

Rozhovor je v nezkrácené verzi na videu