Kovář: Reaganovi se také část liberálů vysmívala, že je neschopný. Dal jim lekci

Kovář: Trump má v rukou karty pro úspěšné prezidentství (zdroj: ČT24)

Donald Trump nepatří mezi nejčitelnější politiky a řada lidí od něj nečeká téměř nic dobrého. Podle historika Ústavu světových dějin FF UK Martina Kováře je to ale v podstatě vynikající startovní pozice. V úřadu totiž může pozitivně překvapit.

Většina komentátorů i analytiků od Trumpa téměř nic dobrého nečeká. Podle Kováře v tom má nový americký prezident obrovskou výhodu. „Je to vynikající startovní pozice… Myslím, že nás čeká řada překvapení, která ale nemusí být úplně v tom negativním slova smyslu,“ řekl České televizi.

Na Trumpa tak jednou svět může pohlížet jako na Richarda Nixona, Ronalda Reagana nebo George W. Bushe, kteří s novým prezidentem USA mají podle Kováře minimálně jedno společné: „Skepsi velké části liberálních elit především z východního pobřeží a z Kalifornie vůči tomu, jestli jsou schopni dobře zastávat prezidentský úřad. Část liberálů ironizovala podle nich druhořadého herce Reagana nebo Bushe s údajně inteligenčním deficitem. Jak Reagan, tak do jisté míry Nixon – nehledě na tragické finále kolem Watergate – a jsem přesvědčen, že z pohledu budoucích historiků i Bush jim dali velikou lekci z praktické politiky.“

Nečitelnost prezidenta navíc nemusí být nutně na škodu. „Pokud jde o jednání s politiky mimo Spojené státy, především s Vladimirem Putinem, tak jistá nečitelnost jeho záměrů může být pro Rusy komplikovaná. Nebál bych se toho, že bude příliš vstřícný vůči Rusku,“ poznamenal Kovář.

Když na sebe narazí ego Donalda Trumpa a ego Vladimira Putina, nemusí to pro Západ a pro Ameriku skončit úplně špatně.
Martin Kovář
historik Ústavu světových dějin FF UK

Pokud se navíc Trumpovi při jednání s Ruskem podaří jednoznačně nastavit sféry vlivu, tak to podle Kováře může být pozitivní: „Může to být racionálnější než politika dohadování, líbánek nebo ustupování, kterou podle mého soudu tragicky předváděl Barack Obama.“ 

Evropa si nicméně bude muset zvyknout na to, že americký prezident se bude bez skrupulí vyjadřovat k její politice. „Ostatně německá kancléřka už si prostřednictvím britského listu The Times vyslechla své,“ podotkl historik s odkazem na Trumpovo vyjádření, že Merkelová svou politikou otevřenosti vůči nelegálním migrantům udělala katastrofální chybu.

Inaugurace Donalda Trumpa - ceremoniál
Zdroj: Reuters

Vedle otevřené kritiky čeká Evropu i tlak na to, aby plnila své závazky v rámci NATO. „Po mém soudu je to jen dobře. To jsou závazky, jejichž neplnění je bezprecedentní a Spojené státy mají právo na to je vyžadovat,“ domnívá se Kovář.

Kabinet veteránů

Otazníky se vznáší i nad Trumpovým kabinetem, který patří věkově k nejstarším v dějinách Spojených států. Zatímco Obamovi ministři měli v průměru 54 let, Trumpova vláda dosahuje 62 let. Podle Kováře to ale nemusí vadit: „Některé osobnosti jako generál James Mattis (kandidát na ministra obrany, pozn. red.) na mě působí jako vynikající volba. Některé jako například ministr zahraničí (Rex Tillerson, pozn. red.) mohou být velmi příjemným překvapením. Viděl jsem jeho první debaty v Kongresu a jevil se skvěle.“

„Snažím-li se na začátek Trumpovy vlády dívat bez předsudků, myslím, že má v rukou karty pro to, aby prezidentství bylo úspěšné. V našem zájmu je, aby takové bylo. Nechme se překvapit,“ uzavřel Kovář.

Vydáno pod