Až skončí boj s kuřáky, najdeme si jiného nepřítele, míní Kubera

Jaroslav Kubera hostem Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Senátní výbor pro veřejnou správu doporučil Senátu schválit protikuřácký zákon beze změn. Horní komora parlamentu bude o úplném zákazu kouření v restauracích hlasovat na schůzi za dva týdny. Mezi politiky má ale i spoustu odpůrců. Jedním z nich je místopředseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS), který byl hostem Interview ČT24. Nejedná se podle něj totiž o ochranu nekuřáků, ale o zbytečný boj s kuřáky.

„Ten zákon je právně napsán špatně,“ uvedl Kubera. „Není logické vysvětlení, proč budou v zoologických zahradách kuřácké koutky a v botanických ne.“

Lidé podle něj navíc mají na výběr, jestli chtějí do restaurací chodit. Jejich návštěva totiž není povinná. „Do nevěstince taky nemusíte povinně. A nikoho nenapadne, aby je zakazoval,“ komentoval zákon.

„To není ochrana nekuřáků. To je boj na život a na smrt s kuřáky,“ míní. Jednou podle něj ale dojde i na nekuřáky: „Až tohoto nepřítele zlikvidujeme, najdeme si jiného. Třeba nezdravé stravování.“

Centrum proti propagandě by po volbách mohly zneužít extremistické strany, míní Kubera

Zákaz kouření v restauracích chápe Kubera jako omezování svobody. Stejně vidí i zkrácenou prodejní dobu o svátcích nebo pamlskovou vyhlášku.

Kritizoval i Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám (CTHH) na ministerstvu vnitra, které má bojovat proti propagandě a kyberútokům. „My, starší ročníky, jsme toho už hodně zažily a nám to evokuje jiné časy,“ řekl. 

Po dalších volbách by podle Kubery mohla centrum zneužít například extremistická strana, pokud by je vyhrála. Problém je podle něj i ve výběru osob, které budou rozhodovat, kdy se jedná o hoax nebo propagandu a kdy ne.