Robejšek: Klasické ideologie dohospodařily

Pravolevé dělení politiky podle politologa Petra Robejška už dávno nefunguje. Klasické ideologie podle něj dohospodařily a vítězí teď ti, kteří reagují na to, co se děje ve společnosti. Sám byl loni jednou z osobností veřejného života, které vstoupily do světa politiky. Robejšek oznámil založení strany Realistů. Další takovou osobností byl Michal Horáček, který chce kandidovat na prezidenta. Oba diskutovali v pořadu Události, komentáře.

Rok 2016 přinesl několik velkých politických událostí. Jednou z nich bylo i vítězství Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách. Byť byl kandidátem republikánů, z klasické pravolevé kolonky se vymykal.

„Tyto volby byly podivuhodné v tom smyslu, že po celá desetiletí byla tradice jasného rozlišení mezi republikány a demokraty, jejich programy byly víceméně zřetelné. U pana Donalda Trumpa to říci nedokážu. Opravdu nevím, s čím přichází,“ zmiňuje Michal Horáček.

Události, komentáře s Petrem Robejškem a Michalem Horáčkem (zdroj: ČT24)

Petr Robejšek upozorňuje na to, že pravolevé dělení už dávno nefunguje. „Klasické ideologie dohospodařily. Ti, kteří teď vítězí, nebo kteří se pohybují směrem nahoru, jsou ti, kteří reagují na to, co se děje ve společnosti, na rozdíl od těch etablovaných stran, které prohrávají právě proto, že nereagovali dlouhá léta na to, co se děje ve společnosti,“ uvedl Robejšek.

Robejšek loni v listopadu přitom oznámil vznik vlastní politické strany – konzervativních Realistů. Šel touto cestou i z toho důvodu, že zavedené strany jsou podle něj spíše na konci a pokoušet se je nějakým způsobem revitalizovat označuje za nesmyslné.

Hledání sebevědomí

Horáček zase deklaroval svou prezidentskou kandidaturu pro volby v roce 2018, a to jako nezávislý kandidát bez členství v politické straně.

„Pravolevá osa přestává fungovat. Já se tak vůbec neřadím. Můj program je jiný, můj program využívá zvláštní symbolické moci českého prezidenta. Myslím si, že je nevyužívána, že nás naši poslední prezidenti neinspirují k tomu, abychom byli sebevědomými,“ podotknul.

Michal Horáček
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

„Budeme-li sebevědomí, budeme silní a nebudeme dále na chudinské periferii Evropské unie, kam jsme se bohužel dostali a díky své nesebedůvěře tam setrváváme a nevidím zatím žádný impuls, jak bychom se z toho vymanili,“ dodal Horáček.