Trump zvítězil, protože nabídl mlčící většině Američanů naději

Přestože vítězství Donalda Trumpa v prezidentských volbách se může z pohledu Evropanů jevit jako překvapivé, dalo se předpokládat. Trump totiž nabídl novou naději nespokojené většině obyvatel USA. Ta má pocit, že jejich problémy už dlouho nikdo neřešil. Situaci americké střední třídy popisuje ve svém blogu český kardiolog Tomáš Kovárník, který pravidleně působí na Univerzitě v americké Iowě.

Nejčastější reakcí na vítězství Donalda Trumpa v prezidentských volbách je překvapení. Tématem mnoha komentářů je analýza, jak mohl vyhrát člověk, který byl původně brán jen jako zpestření republikánských primárek. 

Myslím, že hlavním důvod si můžeme přečíst na jednom z transparentů republikánů oslavujících v ulicích vítězství svého kandidáta: „Mlčící většina je pro Trumpa“.

Média se nemohla, a vlastně stále nemohou shodnout, zda Trumpovi voliči jsou nevzdělanci, jimž imponuje jeho vulgární vystupování, kterým to nandává „těm nahoře“. A nebo jestli ho volili bohatí Američané, které si získal svým slibem snížení daní.

Obyčejné Američany tíží neutěšená vnitropolitická situace

Myslím, že smějící se muž s transparentem říká pravdu, kterou si dosud nikdo nechtěl připustit. Nejde o extrémy, jde o většinu, která je dlouhodobě nespokojena zejména s americkou vnitropolitickou situací. Je nespokojena s problémy, které nikdo neřeší. Se situací, kdy se reálné možnosti nejpočetnější části americké společnosti – takzvané střední třídy – stále zmenšují.

Ubývá slušných pracovních míst, neboť firmy tato pracovní místa přesouvají do zemí třetího světa. Vzdělání pro děti se stává stále méně dostupné – je totiž drahé. Kvalitní zdravotní péče je pro řadu lidí v USA reálně nedostupná.

Americký vesmírný program – chlouba amerického národa – byl z větší části zcela zastaven. Nad americkým angažmá ve světové politice se stále více vznáší nepříjemný pocit neschopnosti alespoň jasně definovat své cíle.

Trump problémy sice nevyřeší, jeho poselství ale vyburcovalo rekordní počet voličů

Ne, Donald Trump jistě není řešením těchto naznačených problémů. Ale pro velkou část obyvatel Spojených států je mužem, který se je nebojí pojmenovat a říká: „Pojďme do toho a udělejme Ameriku znovu silnou.“

Na rozdíl od Hillary Clintonové, která je – ať už po právu, či nikoliv – s řadou těchto problémů spojována, je Donald Trump tím, kdo přináší naději na řešení problémů. A můžeme si o této naději myslet, co chceme. Byla to ona, která zvedla rekordní počet amerických voličů od televizních obrazovek.

Nezbývá než ukončit slovy Donalda Trumpa na závěr jeho řeči poté, co obdržel gratulaci k vítězství od Hillary Clintonové: „ Amerika se už nespokojí s ničím jiným než s tím nejlepším. Budete moci být znovu hrdí na svého prezidenta.“

Myslím, že to dostatečně vysvětluje, proč byl zvolen. Nechme se tedy překvapit, nakolik se oprostí od svého vulgárního stylu a zda se mu tento slib podaří naplnit.

Doc. MUDr. Tomáš Kovárník, PhD. působí na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy. Jako kardiolog pracuje na II. interní klinice Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Pravidelně jako vědec působí také v USA, je vědeckým spolupracovníkem The University of Iowa.