Schodek rozpočtu 60 miliard? Jako bychom čekali přírodní katastrofu, míní ekonom

Vláda si mohla dovolit i mírně přebytkový rozpočet, myslí si ekonom David Marek (zdroj: ČT24)

Vláda na příští rok počítá v rozpočtu s deficitem 60 miliard korun. Ačkoliv je to o 10 miliard méně než v loňském roce, rozpočet by za současného stavu ekonomiky mohl být i vyrovnaný. Podle hlavního ekonoma společnosti Deloitte Davida Marka si mohl kabinet dovolit i rozpočet mírně přebytkový. Uvedl to v telefonickém rozhovoru pro Studio ČT24.

K poslednímu srpnu měl letos rozpočet přebytek 80 miliard korun. „Je reálné, aby letos Česká republika mohla mít po mnoha letech vyrovnaný rozpočet, nebo dokonce mírně přebytkový rozpočet,“ tvrdí hlavní ekonom společnosti Deloitte David Marek.

Návrh rozpočtu s deficitem tak podle něj působí jako výrazné zhoršení „Znamenalo by to, že se buď dramaticky propadne růst české ekonomiky, nebo se stane přírodní katastrofa srovnatelná se záplavami roku 2002,“ pronesl ekonom. Skutečnost ale bude podle Marka výrazně lepší.

Ve výhledu si jinak polepšila řada resortů, Markovi ale v rozpočtu chybí posílení výdajů na investice. „Zvyšování investičních výdajů by mělo být prioritou,“ tvrdí ekonom.

Přínos elektronické evidence tržeb do státního rozpočtu bude podle něj pozitivní, ale je třeba být konzervativní. „Je prakticky nemožné to odhadnout, spíše bych se nechal dodatečně překvapit,“ myslí si Marek.

Schodek počítá s navýšením platů státních zaměstnanců, učitelů a lékařů, valorizací důchodů nebo zvýšením výdajů na bezpečnost. Na zdravotní pojištění za děti důchodce či nezaměstnané odvede stát v příštím roce o 3, 5 miliard víc než letos.