Pithart: Žijeme v puklé zemi. A nejsme jediní

Česká republika je z pohledu společenských nálad „puklou zemí“, kdy štěp vede mezi venkovem a Prahou a velkými městy. V rozhovoru pro ČT24 to prohlásil někdejší předseda české vlády v rámci federace Petr Pithart, který byl jedním z hostů Fokusu Václava Moravce na téma Malé velké Česko.

„Nejsme jediná země, která začíná být puklá. Všichni na vlastní oči vidíme, co se děje v Americe, a každý už pochopil, že Ameriky jsou dvě: Jedna bude volit Trumpa za všech okolností a druhá bude volit, chtě nechtě, paní Hillary,“ uvedl bývalý šéf porevoluční federálního kabinetu Petr Pithart v rozhovoru pro Českou televizi.

Podobný společenský štěp na ose velkých měst a periferie přitom nespatřuje jen v Česku a Spojených státech, ale například i ve Velké Británii, kde proti odchodu z Velké Británie v nedávném referendu hlasoval Londýn, zatímco většina anglických okrsků byla pro brexit.

Důvod puklých zemí, respektive puklých společností, si bývalý ministerský předseda a někdejší šéf Senátu vysvětluje globalizací.

Odchod z Unie může potkat i nás, varuje Pithart

„Globalizace je nespravedlivá a velmi nerovnoměrně rozděluje benefity, přínosy dobra. Velká města a prosperující regiony vidí svět jinak než odlehlé regiony. Je velmi snadné říct, že ‚to jsou ti hloupější a zaostalejší‘, ale tak to není, to vůbec nejsou hloupější lidi,“ popisuje obecné principy puklých zemí. „Jejich svět je jiný, jejich starosti jsou jiné, velké politice už vůbec nerozumějí, šmahem ji odmítají a nelze se tomu divit. Ti lidé dělají všechno správně, akorát vidí svou perspektivu bez velkých nadějí.“

Profit, který globalizace přináší velkým centrům – a na který podle Pitharta nedosáhnou periferní oblasti, pak má stát nejen za puknutím Británie při rozhodnutí o brexitu. Politik, filozof a přednášející z pražských práv soudí, že další odchody z evropského společenství budou následovat. „Je docela možné, že to čeká i nás – a to je špatně. Budeme každý sám a budeme se každý rvát sám, opevníme se a hranice si uzavřeme… a všichni na tom proděláme.“