Stropnický: Cvičení záloh nám pomohlo. Přihlásilo se už 650 nových lidí

Stropnický: Po cvičení se nám přihlásilo do záloh 650 nových lidí (zdroj: ČT24)

Česká armáda by mohla mít do deseti let pět tisíc vojáků v záloze. V Interview ČT24 to řekl ministr obrany Martin Stropnický (ANO). V březnu proběhlo zatím největší cvičení záloh v historii. Zúčastnilo se ho 1100 z tehdy celkových 1200 vojáků v záloze. Podle ministra se od té doby přihlásilo 650 nových lidí.

Letos se konalo velké cvičení aktivních záloh. Jak se osvědčilo? Na jaké slabiny jste narazili?

Byl to svým způsobem svátek. V tu dobu jsme měli asi 1200 záložáků a bylo jich tam 1100, tedy skoro všichni. Určitě to mělo velmi pozitivní efekt v tom smyslu, že se nám začali hlásit další. Změnili jsme zákony, takže jsme podmínky pro ně narovnali. Byly skutečně neregulérní, museli to dělat skoro zadarmo a během své dovolené. Záleželo na benevolenci zaměstnavatele, jestli je vůbec pustí.

Od 1. července je to jinak a výrazně lepší. Za tu dobu se nám přihlásilo asi 650 lidí. Cílový stav bychom rádi měli pět tisíc. Armáda říká, že to stihneme do deseti let. Byl bych rád, kdybychom to stihli dřív.

Jak vnímáte různé výzvy politiků, kteří říkají lidem, že by se měli ozbrojovat? Neměl by to být stát, kdo by se měl o lidi postarat?

Stát by měl objektivně informovat, včetně médií. Ubral bych vykřičníků, které jsou za leckterým politickým nebo mediálním prohlášením. Rozhodně bych věci nelakoval narůžovo, ale zároveň bych lidi neděsil. Příval negativního a hrůz je od rána takový, že to vede k jediné věci, a to je rezignace a určitá otupělost lidí. To je špatně.

Lidé by měli od nás i od vás slyšet, že situace je tak a tak složitá a že nejlepší způsob, jak na to reagovat, je tento a tento. Prostě jim ho doporučit. Někdo to může vnímat jako ozbrojování, někdo jako osobní účast, tedy třeba přihlášení se do záloh. Je třeba věci sledovat, ale nechat si i prostor pro vlastní orientaci, abych se nestal obětí něčí demagogie.

Celý rozhovor naleznete ve videu nahoře.