Jermanová: Ocitáme se ve válečném konfliktu, útoky musí řešit NATO

Jermanová: Většina poslanců ANO uprchlíky přijímat nechce (zdroj: ČT24)

Série útoků, ke kterým došlo v minulých dnech v Německu a ve Francii, dostala Evropu do stavu válečného konfliktu a záležitostí by se měla zabývat i Severoatlantická aliance. V Interview ČT24 to prohlásila místopředsedkyně Poslanecké sněmovny a hnutí ANO Jaroslava Jermanová.

Druhá polovina července znamenala pro bezpečnostní složky v Německu a ve Francii mimořádné vytížení. Sympatizant radikálního výkladu islámu útočil v příměstském vlaku u bavorského Würzburgu, s vazbou na fanatické sunnity ze samozvaného Islámského státu došlo k útokům v Ansbachu a nedaleko francouzského Rouenu.

„V současné době se jakýmsi způsobem ocitáme ve válečném konfliktu, i když je to formou teroristických konfliktů,“ prohlásila Jermanová v rozhovoru se Světlanou Witovskou a v souvislosti s migrační krizí dodala: „Je nasnadě, aby si NATO a Evropská unie sedly a bavily se o tom, jestli to touto cestou (možné vojenské intervence) řešit lze nebo nelze. Je komplikace, že je v Americe před prezidentskými volbami, ale rozhodně se to bude muset řešit.“

Bezpečnost jako hlavní bod programu

Právě terorismus představuje pro hnutí ANO jedno z aktuálních témat, ve svém programu pro krajské volby letos v říjnu staví otázky bezpečnosti, terorismu a migrace na první místo, sama Jermanová pak vede kandidátku ve Středočeském kraji.

Migraci se v nedávném vyjádření pro Novinky.cz věnoval i Andrej Babiš, když komentoval český závazek přijmout na podzim osmdesátku běženců z Turecka, který vyplývá z dohody mezi Ankarou a Evropskou unií.

„Upřímně nevěřím tomu, že se dokážou integrovat do naší společnosti,“ prohlásil šéf hnutí ANO. „Je to obrovské riziko, když vidíte, co dělají za zvěrstva někteří lidé, kteří nedostali azyl v Německu. Takže Česká republika by v této situaci neměla přijímat žádné uprchlíky.“

„Je to názor většiny poslanců hnutí ANO a myslím si, že i většiny členů hnutí ANO,“ prohlásila Jermanová v rozhovoru pro ČT24 a odmítla, že by aktuální akcent na otázky migrace a bezpečnosti bezprostředně souvisel s blížícím se hlasováním, které by ji mohlo dostat do křesla středočeské hejtmanky.

„Jsme v tomto konzistentní a tlak je vyvíjen neustále, ale jsme v koalici a máme určitý počet hlasů, takže se nám to ne vždy daří. Není to proklamace, pracujeme na tom (řešení migrační krize) i na půdě Evropské unie. Nepodlehneme tlaku a budeme vyjednávat, aby se migrační vlna řešila,“ podotkla.

Jermanová: Cítím, že může nastat odliv teroristů

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) nakonec ve středu informoval, že Česko běžence z Turecka letos určitě nepřijme, protože procházejí hlubokou bezpečností prověrkou, která nebude hotová dřív než na konci letošního roku. Zároveň v souvislosti s útoky v západní Evropě oznámil větší ochranu tzv. měkkých cílů, jako jsou například obchodní domy, a posílení ostrahy na státních hranicích.

Chovanec má totiž obavy z případného rozhodnutí spolkových úřadů nepřiznat azyl. Běženci by pak prý mohli zamířit na české území, byť se mu až dosud vyhýbají obloukem přes Rakousko. Za první pololetí letošního roku Česko jako tranzit neposloužilo ani čtyřem stovkám migrantů.

„Česká republika pro ně není zaslíbenou zemí. Je dobře, že máme posílenou ochranu hranic,“ potvrzuje Jermanová a zároveň varuje. „Pokud to nebudou uprchlíci – a teď to řeknu úplně na tvrdo, jak to cítím – může nastat odliv teroristů z měst a zemí, kde je stanné právo nebo zvýšená opatrnost. A Českou republiku znají, protože to je pro ně tranzitní země.“