Soudružsky zdraví Roman Berbr

Nemá moc cenu počítat všechny hříchy Romana Berbra, kterých se během svého působení v českém fotbale dopustil. Stačí, že tahá za nitky téměř všude, kde je to jen možné a ve Fotbalové asociaci má pomalu větší slovo než sám její předseda Miroslav Pelta, i když ten to vehementně odmítá. Ostatně, právě on dnes může i díky Berbrovi spokojeně sedět na dvou židlích – coby majitel ligového Jablonce, který spřádá plány na evropské poháry, a zároveň jako šéf asociace, která tentýž klub zastřešuje. „Tohle není možné ani v Itálii,“ komentuje to lakonicky majitel Teplic Pavel Šedlbauer.

Berbr se prezentuje jako neomezený vládce všehomíra, což jistě není nic těžkého, vezme-li člověk v potaz, jak precizní má síť kontaktů a jeho partnerkou je (nebo alespoň ještě donedávna byla) šéfka rozhodčích Dagmar Damková. Rodinný tandem jako z čítanky. Berbr o sobě dá čas od času vědět ve stylu „Vy jste na mě možná trochu pozapomněli, ale já tu vesele úřaduju železnou pěstí“. Což se stalo i tentokrát.

Milan Baroš se po 22. kole, kdy jeho Baník prohrál s Plzní 0:2, a to po chybách sudích na obou stranách (zejména na posuzování ofsajdů to bylo tuze povedené představení), vypsal z části oprávněné frustrace na svém Twitteru. Korupce, žumpa, cinkání klíči za „Dášu a Berbra“ a tak dále. Baroš se toho nebál a zařadil se tak po bok třeba Marka Hanouska, který prohlásil, že Plzeň má v zádech 12. hráče. Samozřejmě že tím prý nemyslel rozhodčí, ale fanoušky, ozřejmil pak před komisí. No, každý holt poker-face neudrží.

Milan Baroš a Roman Berbr
Zdroj: ČT24

Ne tak Berbr. „Jednoznačně poškozuje samotný produkt – fotbal – a nabádá ke svržení Damkové a Berbra,“ stojí v jeho rozhořčeném e-mailu, který místopředseda FAČR kvůli Barošovi adresoval šéfovi disciplinárky Richardu Bačkovi. Ten má s kolegy konat a útočníkovi Baníku okamžitě zastavit činnost.

Pomineme-li, že něco jako „okamžité zastavení činnosti“ vlastně ani není možné a pojmy „produkt“ a „fotbal“ jdou k sobě asi jako Miloš Zeman a Ferdinand Peroutka, je na mailu zarážející hlavně drzost a samozřejmost, s jakou se Berbr snaží ovlivnit zcela nezávislou (alespoň tak by tomu mělo být) komisi, což nesmí, i kdyby ji výkonný výbor FAČR jmenoval třeba stokrát.

Berbr v následném prohlášení couvnul a už mu jej někdo, na rozdíl od e-mailu Bačkovi, napsal dokonce i s diakritikou a čárkami. „Podnět rozhodně neznamená snahu o jakékoliv ovlivnění a zasahování do svobodného a nezávislého rozhodnutí disciplinární komise. Takové tvrzení je zcela vytrženo z kontextu a odmítám, že bych na disciplinární komisi vyvíjel nátlak,“ stojí v dopisu médiím. Vytržení z kontextu je nicméně hrou alá chytání stébla. Původní e-mail totiž Deník Sport otiskl celý.

„Mám jediný zájem: aby DK důsledně prošetřila všechny zmíněné výroky pana Milana Baroše, jeho narážky na korupci a výzvy směrem do fotbalového hnutí k revoluci proti vedení FAČR. Barošova vyjádření považuji za závažná, zásadním způsobem poškozující český fotbal a především nejvyšší soutěž jako takovou,“ uvedl Berbr. Já tam spíš slyším, slovy klasika, takové to pí…, protože pokud někdo poškozuje český fotbal, je to právě bývalý agent Státní bezpečnosti. Což je asi něco jako bývalý papež.

„On to má trochu jako zábavu, že má rád ty reakce, co to vyvolá. Stejný byl Vlasta Košťál, který vystoupil v televizi a řekl něco kontroverzního a dopředu věděl, že to bude mít takovou reakci. Tohle je přesně ten případ. Je nadšený, jakou to má tu odezvu. On nemá rád klídek, má rád, když je to kontra. To je jeho život,“ říká o Berbrovi Miroslav Pelta. Bodejť by ne. Co se v kontrarozvědce naučíš, ve fotbale jako když najdeš.