Latinské oči Filipa Kandy: Maletíngate

Blíží se Vánoce, každoroční těžko vyhnutelný shon a nákupní horečka. A právě nákup dárků mohl být letos ohrožen. Zprávu o tom přinesla v uplynulém týdnu jedna zábavní rozhlasová stanice. Ta totiž uvedla, že peníze, které ukradl Franta Procházka, měly dorazit do bankomatů v předvánočních dnech a za ně pak Pražané měli nakupovat vánoční dárky. Teď to prý místo nich udělá Franta Procházka.

Peníze mizí, jiné se objevují

Jiný kufr s penězi se naopak zase objevil. Bylo to sice méně než půl miliardy – jen nějakých 800 tisíc dolarů. Argentinští policisté ho zabavili na letišti v Buenos Aires americko-venezuelskému podnikateli Guidovi Antoninimu Wilsonovi. To vše se stalo už v srpnu, krátce před návštěvou venezuelského prezidenta Huga Cháveze v Buenos Aires. Teď ovšem americká státní prokuratura informovala, že v případu zadržela další tři muže, a že je zřejmé, že peníze měly směřovat na podporu jednoho z prezidentských kandidátů předvolební kampaně v Argentině.

O kterého z kandidátů by se jednalo, je celkem jasné. Chávez přece měl výborné vztahy s argentinským prezidentem Néstorem Kirchnerem. Koho by tedy chtěl svými penězi podpořit? Provládní kandidátku, Kirchnerovu nástupkyni a manželku, současnou prezidentku Argentiny Cristinu Fernández. Ta už také hned v první reakci obvinění odmítla: „I když teď má Argentina prezidentku ženu, nenechá na sebe vyvíjet tlaky. Hodlám dál upevňovat naše vztahy se všemi zeměmi Latinské Ameriky a také s Bolívarovskou republikou Venezuelou.“

Cristina - ten kufřík není pro mě

Kde je pravda? Mohlo skutečně jít o snahu ze strany Spojených států zdiskreditovat současnou prezidentku a poškodit vztahy mezi Buenos Aires a Caracasem? Kvůli kontextu je třeba uvést, že za předchozí vlády Néstora Kirchnera v Argentině byla Venezuela jejím významným obchodním a politickým spojencem. Venezuela v Argentině investovala, odkupovala velké dluhopisy, a Argentina zase pomáhala Venezuele v začlenění do regionálního uskupení Mercosur a dalších struktur.

Během předvolební kampaně v Argentině se pak často spekulovalo o tom, zda by nadstandardní vztahy mezi oběma zeměmi mohly pokračovat i po zvolení nové prezidentky. Mnozí komentátoři upozorňovali na to, že Cristina by nemusela mít s Chávezem tak blízký vztah jako měl Néstor, že by spíš mohla prohloubit spolupráci se svým sousedem Brazílií a vládou Luise Inácia Luly da Silvy. Její nynější prohlášení o upevňování vztahů s Bolívarovskou republikou Venezuelou je prvním tak otevřeným výrokem na toto téma, a zdá se podle něj, že na skvělých vztazích obou zemí se zřejmě nic měnit nebude.

Pro současnou argentinskou prezidentku (která teprve 10. prosince usedla do prezidentského křesla a hned řeší první kauzu tohoto typu) je naprosto jasné, kdo za nalezeným kufříkem stojí: „Je to špinavá operace (operación basura),“ pronesla literárně během zahájení prezidentského programu sanace špíny a smetišť (programa de erradicación de basurales). Řekla: „Existují smetiště (basurales) i v mezinárodní politice“.

Opozice žádá prošetření. V Argentině se už mluví o případu maletíngate (maletín je španělsky kufřík). Podle některých názorů by ovšem takový způsob financování kampaně Cristiny býval neměl smysl. Kufřík přece zadrželi těsně před Chávezovou návštěvou, a ten kdyby chtěl poslat „petrobolívary“ svým spojencům, mohl přece kufřík přivést sám ve svém prezidentském letadle chráněném diplomatickými výhodami.

A co král?

Ve vztahu Cháveze s ďáblem (jak on sám nazývá amerického prezidenta Bushe) mezitím k žádnému oteplení nedošlo. Americký prezident George Bush se rozhodl Cháveze ze svých projevů jednoduše vypustit. Mluví sice o Venezuele i o jejím prezidentovi, dává si však vždy bedlivý pozor, aby ho nejmenoval, a mluví o něm vždy jen jako o hlavě venezuelského státu. Jako posun ve vztahu Cháveze se španělským králem si ale mnozí komentátoři vykládají pozdrav, ke kterému mezitím došlo mezi Chávezem a královým synem, asturským princem Felipem de Bonbón. Došlo k němu právě v Argentině, v Paláci San Martín v Buenos Aires během slavnostního uvedení nové prezidentky Cristiny Fernández do nejvyšší funkce. Oba dva – Chávez i princ Felipe – na ceremonii vedli delegace svých zemí.

I přes to, že španělský král Juan Carlos Cháveze před měsícem na summitu v Chile nevybíravě okřikl, aby mlčel, pozdrav Cháveze s princem Felipem v Buenos Aires zpravodajové na místě označovali slovy: „protokolární“, „srdečný“, „uctivý“ a „v normě“. Venezuelský prezident před princem Felipem ani jednou nezmínil to, co tak ohnivě prohlašoval v Caracasu, totiž že bude požadovat od krále omluvu. Lze tedy říci, že jejich setkání a „srdečný“ pozdrav byl důkazem toho, že ochlazení vztahů mezi Caracasem a Madridem je překonáno? Uvidíme. Co si myslíte vy?

  • Cristina Fernándezová autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/22/2172.jpg
  • Hugo Chávez autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/22/2175.jpg
  • George Bush autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/22/2173.jpg