Ucho Svobody: Emmylou Harris a Kašpárek v rohlíku

V rámci turné po Spojených státech uváděla jako vrchol Lenka Dusilová své předskakování americké písničkářce Emmylou Harris. Jak právem, ukazuje luxusně vybavená právě vydaná kompilace čtyřicetiletého snažení téhle osobnosti hudby na pomezí country a folku. Na 4 CD a jednom DVD mapuje Emmylou Harris sama svou kariéru pod názvem Songbird - Rare Tracks and Forgotten Gems.

Jak uvádí, nejde o klasické greatest hits, tedy přehled skladeb, které nejvíc zabraly. Ale výběr zcela osobní, mapující méně známé kouty a spolupráce osobité muzikantky. A pokud jste ji, stejně jako já, měli dosud zaškatulkovanou jako spíš popinu, budete zírat. Decentní, plné, naléhavé, komorní, příjemné a chytré písničky se na vás s nečetnými výjimkami budou valit po celou dobu poslechu. Navíc s hosty jako Elvis Costello, Mark Knopfler, Sheryl Crow nebo Albert Lee. Málo je tak dobrých „folkovokrajinných“ desek s tolika místy k zastavení. Nenechte si ujít tuto raritu, dejte ji své partnerce k Vánocům, sami se pak budete při poslechu bavit dobře.

Platí to i pro další nevyhnutelné doporučení podstropových záležitostí. Tentokrát spíš pro děti je určena deska kapely Kašpárek v rohlíku. Vychází ze stejnojmenného loutkového představení Jihočeského divadla. A pod názvem Bejbypank. Což by mělo být pozvání pro děti, že totiž nepůjde o časté pitvoření „dádinek“ z perspektivy co dítě, to malý debílek. Jde o jemný vtipný nářez s ozvěnami známých skladeb Semaforu nebo Pražského výběru, ale především naprosto invenční, hravý a chytrý. Skladby povětšinou sestavilo trio Dvořák, Pečenka, Mueller a na desce se objevují třeba Filip Nebřenský, Blanka Šrůmová, Jarda Traband Svoboda, David Koller nebo Márdi. Výsledek? Velká radost.

Až po Vánocích budete doma novinky dokola poslouchat, milí muži (neboť ženy a děti jsou zvyklé poslouchat oblíbenou desku pořád dokola, že), je velmi pravděpodobné, že nezešílíte.