Ucho Svobody: Beatles jsou nejlepší

Na konci sedmdesátých let jsem byl poprvé na Západě. Na příslib v Hamburku. Zpátky jsem si v kufru svého trabanta vezl hlavně elpíčka. A mezi nimi 14deskový komplet Beatles. Už tehdy historickou záležitost. A už tehdy poklad.

Nedávno se mi do ruky dostalo ošetřené vydání jejich filmu Help na DVD, který ostatně také nedávno pouštěla ČT, v logickém a příjemném čase okolo půlnoci. Koukali jsme na film s mým 14letým synem a dobře se bavili jeho dějovou částí. A pak přicházely písničky. Neuvěřitelně skvěle napsané – jednoduché zdánlivě, s několika nápady na každou tříminutovku. A minimalistickou instrumentací. Co skladba, to nádhera. Znám je dobře, většinu věcí jsem mohl zpívat slovo od slova spolu s nimi. Ale přesto mě zase udivily.

Stejně jako při sledování jednoho pokračování Stardance, když si Tatiana Vilhelmová vybrala na tango (!) beatlesovskou Eleanor Rigby. Sice ji česká kapela živě zahrála spíš snaživě, přičemž pečlivě opsala původní aranž, a zpěvák zazpíval falešně, ale i tak to byla paráda vedle toho obecného hudebního marasmu. Eleanor Rigby pochází z Revolveru, asi vrcholu tvorby kapely. Tam už jsou aranže velmi propracované, evidentní je znalost klasických postupů.

Protnutí čtyř geniálních komponentů, které se potkaly poprvé v historii a určitě na dlouho naposled v podobě téhle liverpoolské čtveřice, to je prostě kategorie sama pro sebe. Neznám snad jedinou skladbu Beatles, která by se nedala poslouchat, která by zestárla. O čemž může svědčit i nadšení pro stejnou muziku u mého syna.

Týden co týden ve svém Uchu píšu o zajímavých novinkách, pečlivě a poctivě se snažím upozornit na kvalitní nahrávky, které čas přinesl. Nepíšu o blbostech, kterých je drtivá většina. Ale i tak prostě v tomhle srovnání jde jen o druhou ligu. A to můžete být, stejně jako já, fanda kdekoho. Beatles jsou pro mě prostě pokračováním linie Bach-Mozart-Mahler-Šostakovič. Vím samozřejmě o Dylanovi, Hendrixovi, Led Zeppelin, Chicagu, Santanovi, Milesovi Davisovi, Cassandře Wilson, Kate Bush nebo King Crimson. Dosaďte si řadu dalších vynikajících muzikantů, které přinesla nová doba.

Beatles prostě jsou, alespoň jak já říkám…!

  • Beatles zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/37/3633.jpg
  • The Beatles - White Album zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/37/3634.jpg
Vydáno pod