Když si kupujete nové auto

Je to úprk - doba, kterou žijeme se mění tak překotně, že si toho všímáme až s určitým zpožděním. Nenacházíme věci na místech, kde jindy vydržely desítky let. Snad nejvíc je to poznat právě na internetu. Naše nové internetové stránky jsou toho konec konců drobným dokladem.

Když si kupujete nové auto, máte zpravidla řadu důvodů, proč ho potřebujete. Stejně často ale padne argument, že to staré ještě dobře slouží a spolehlivě a vlastně stejně rychle doveze k cíli. Pak už zbývá jediná námitka - a co komfort, přátelské prostředí, partnerský vztah? To jsou valuty, na které většinou zákazník slyší. A my bychom tak chtěli profilovat náš nový zpravodajský server - internetové stránky stanice ČT24. Přehlednost, snadná orientace, logické členění, intuitivní charakter, přívětivá grafika - to byla hlavní kritéria, která jsme si při tvorbě nových stránek kladli. Internet je dnes řeka tak bezbřehá, že právě výše zmíněné atributy jsou pro úspěch jakéhokoliv žánru, tím spíše pak zpravodajství, nezastupitelné. Portál ČT24 takovou ambici má.

Všichni, kdo portál ČT24 někdy dříve na internetu navštívili, asi snadno rozpoznali naše největší přednosti. Zpravodajský portál www.ct24.cz je internet a televize zároveň - informační kanál, který nikdy nevyschne. Je to zpravodajský web, jehož základní kostru tvoří agenda stanice ČT24. Hlavní charakteristikou je tedy informační servis s přidanou hodnotou, kterou tvoří zázemí a obrovský potenciál televizní redakce zpravodajství ČT, což je partner vskutku exkluzivní. Na portálu ČT24 se proto žádná důležitá zpráva neobjeví bez vlastního videopříspěvku. Co u nás ale čtenář asi nenajde, je bulvár. Ne, že bychom se ho tak „štítili“, jak se v „dobré“ společnosti říká, ale prostě proto, že ho tady nikdo nečeká. Je pro naše čtenáře nezajímavý, nechybí.

Naopak, na co klademe stále větší důraz, je přenos mimořádných a vesměs živých vysílání. Ve videoarchivu portálu ČT24 se tak kromě tzv. schematových pořadů zobrazuje velká databáze tiskových konferencí, mimořádných relací (z vlády, parlamentu, ministerstev, summitů), nejrůznější semináře, kulturní události, diskusní fóra, ale např. také přenosy ze startu raketoplánu, rekonstrukce historické bitvy, pietních shromáždění atp.

Portál ČT24 rovněž přenáší na svých stránkách celý den bez přerušení vysílání zpravodajské stanice ČT24 - přímo na hlavní stránce v malém okně běží kontinuálně vysílání kanálu ČT24. Vzhledem k ještě stále malému pokrytí digitální televizní sítě jde o neocenitelnou službu, která zpravodajství České televize zpřístupní prakticky komukoliv. Žádnou jinou českou televizi si nepustíte kdykoli a kdekoli na světě!

Nechybí prostor pro „webovou“ publicistiku, která ve formě redakčních blogů (deníčků) předních českých novinářů komentuje aktuální dění doma i v zahraničí. Objevují se tu jména takových autorů, jako jsou např. Zdeněk Velíšek, Vladimír Kučera, Jan Petránek, Otakar Svoboda, Filip Kanda, Jiří Ješ a řada dalších televizních i externích spolupracovníků. Zdeněk Velíšek, doyen redakce zpravodajství, dokonce už na internetových stránkách portálu ČT24 publikoval víc než stovku příspěvků, které Edice ČT vydala ve dvou samostatných knižních publikacích.

Cesta k nové podobě portálu ČT24 nebyla lehká, bolelo to. Když začínal zpravodajský kanál ČT24, bylo to v době, kdy Česká televize opravdu neoplývala nějakou velkou finanční rezervou. Na web se nedostávalo peněz. Proto se zpravodajský servis tzv. nakupoval na klíč, vlastní redakční podobu prakticky neměl. Ale to neříkám, abych si naříkal, dnes jsme ve zbrusu novém redakčním systému, v nové grafice a s mladým týmem novinářů, kteří mají k internetu logicky velmi blízko. Ostatně moderní zpravodajství a internet už dneska jedno jsou. Je to nepřetržitý inovační souboj nápadů a technologií s podobnou aktivitou konkurence. A také souboj se sebou samým - se svými stereotypy, návyky, leností, rutinou, vlastně docela fuška. Věřím, že když nás nezradí technika, můžeme se těšit na zajímavou a doufám i pro naše čtenáře užitečnou práci.

Autor je vedoucí redaktor portálu ČT24

  • Budova České televize v Praze autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/4/374.jpg
  • Satelity autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/8/771.jpg