Sláva vítězům, čest poraženým!

Po skončení utkání bývalo zvykem hezky připomenout, že vítězům patří sláva, poraženým potom čest. Předpokládá to ovšem dobrý boj. V takovém triumfátorům patří kromě slávy i část cti, protože bojovali správně a zvítězili jenom proto, že byli lepší. A přemožení si mimo úcty odnášejí i odlesk oslavnosti,  protože přece není špatné být druhý po správném střetnutí.

Zkušení sportovní fanoušci ovšem vědí, že takhle to mnohokrát neplatí. Přemožitelé někdy získávají slávu bezectně. A zdolaní neumějí rovně prohrávat.

Politiku někdy srovnávají se sportem. V pátek a v sobotu jsme tedy, my fanoušci, viděli vskutku podařený mač. Na hřišti se faulovalo, žalovalo, simulovalo. Pravidla ztratila cenu. Mluvit o cti, musel by se chechtat i Pepek Vyskoč. A nakonec ani sláva nebyla, protože nikdo nezvítězil. Dle sčítání fakticky. A morálně? To už vůbec. Maradonova ruka by patřila na Hradčanech ke skromnějším součástem mravní výbavy aktérů prezidentské volby.

Demokracie je politicky složitá záležitost. A všelijaké triky, domluvy, sliby hor i s horáky k ní patří. Ovšem politika by měla být činností, která vytváří servis k normálním činnostem běžného lidského života. Při prezidentské volbě bylo zřetelné, že mnoha jejím aktérům (a to ze všech partají) o něco takového vůbec nejde. Jestliže - parafrázujeme-li výrok Tomáše Garrigue Masaryka - věci by měly fungovat na základě ideálů, z nichž byly zrozeny, odhalilo se politikaření mnohých velmi potupně. Ideál, z nichž se jejich politická aktivita rodí, je založen na sobeckém prospěchu, jemuž obětují všechno.

Nakonec v televizním přenosu zazněla závěrečná slova představitelů našich největších stran. Mirek Topolánek všechen ten „švajneraj“ svedl na Českou televizi. Nejspíš se domnívá, že tzv. veřejná služba by měla být posluhováním zájmům ODS obecně a jeho zvlášť. Jiří Paroubek naznačil, že se ze vší té špíny, na níž se vehementně se svou stranou podílel, dělá příliš velká záležitost, a upozornil, že v Itálii to taky není žádný med. Mohli bychom dodat, že v Maďarsku je to ještě horší. Tam někdo házel na domy zákonodárců zápalné láhve. To Češi, Moravané a Slezané jsou naštěstí holubičí povahy! A budou jenom chvíli nadávat… Při tom jsme to my, občané-voliči, kdo zaslouží čest i slávu. Protože po takových opakovaných zkušenostech s chováním těch, které volíme, jít znovu k urnám, to vyžaduje člověka velmi pevně ukotveného ve víře v demokracii.

J. F. Kennedy kdysi vytvořil jakýsi voličský axiom: „Neptej se, co může Amerika udělat pro tebe, ale co ty můžeš udělat pro Ameriku!“ Při pohledu na výkon našich zvolenců při prezidentské volbě napadá člověka všelicos, čím by své vlasti prospěl. Kupříkladu jakými slovy by měl z hlediště upozornit značnou část jako hrajících, ale ve skutečnosti jenom faulujících, žalujících a simulujících zastupitelských dam a pánů, kteří už dávno zapomněli pravidla, aby si uvědomili, že on to byl, kdo je nominoval do mužstva, které má v popisu práce sloužit k fungování této země: „Tady je vaše hřiště a tady pro mě hrajte!“ Bohužel si buďme jisti, že oni nás už dávno neposlouchají. Jsou specializováni na svoje hry. Na své vlastní velmi specifické pojetí cti a slávy. Nehrají pro fanoušky. Jen a jen na sebe.

  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/77/7627.jpg
  • Poslanci ČSSD Michal Hašek a Jiří Paroubek, Kateřina Jacques ze SZ a Pavel Severa z KDU-ČSL na společné schůzi obou komor parlamentu, která se koná ve Španělském sále Pražského hradu. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/77/7607.jpg
  • Ve Španělském sále Pražského hradu se koná společná schůze obou komor parlamentu. Zákonodárci by měli zvolit nového českého prezidenta. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/76/7588.jpg
  • Hejtman Jihočeského kraje Jan Zahradník (vpravo) autor: Ladislav Doležal, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/77/7668.jpg
  • Senátoři hlasují ve třetím kole první prezidentské volby autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/78/7721.jpg
  • autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/14/1328.jpg
Vydáno pod