Srbské snění o Evropě

Tak v Srbsku budou předčasné parlamentní volby, prezident je vypsal na 11. května. V té době jsou v Srbsku totiž naplánovány také volby do místních samospráv. Jednoduché a rychlé řešení. Srbští politici spěchají, na kampaň mají necelé dva měsíce.

Vláda se rozpadla kvůli neshodám jednotlivých ministrů. Hlavně kvůli integraci Srbska do evropských struktur. Premiér Vojislav Koštunica obvinil ministry z proevropské Demokratické strany prezidenta Borise Tadiče a další malé koaliční strany G17, že nedostatečně bojují za Kosovo. Přímo řekl, že ho v podstatě vyměnili za budoucí členství Srbska v Evropské unii. Srbský premiér Vojislav Koštunica obvinil Evropskou unii, že její mise v Kosovu EULEX ohrožuje integritu Srbska a je protizákonná. Shodný postoj žádal také od ministrů z koaliční Demokratické strany. Ti ale nechtěli proti EU tak tvrdě vystoupit. Stále totiž mluví o evropské budoucnosti své země.

O tom, že skončí křehké spojenectví umírněného nacionalisty Vojislava Koštunici s Demokratickou stranou proevropského prezidenta Borise Tadiče, se spekulovalo už několikrát. Naposledy při nedávné prezidentské volbě. Tehdy totiž Koštunica odmítl veřejně podpořit svého koaličního partnera Borise Tadiče.


To, že to mezi Koštunicou a Tadičem už neklape, se ukázalo ihned po jednostranném vyhlášení nezávislého Kosova kosovskými Albánci. Všichni srbští političtí vůdci, včetně prezidenta Tadiče, vyhlášení nového albánského státu na srbském území odsoudili. Všichni shodně říkali, Kosova se nikdy nevzdáme, pro jeho udržení uděláme všechno, kromě války. Několik dní po vyhlášení kosovské nezávislosti se Vojislav Koštunica s prezidentem Borisem Tadičem a s vůdcem srbských radikálů (nejsilnější opoziční strana v srbském parlamentu) Tomislavem Nikoličem dohodli na celonárodním protestu Srbů pod heslem „Nedáme Kosovo“. Celonárodní protest proběhl v ulicích Bělehradu 21. února. Sešlo se na něm několik set tisíc Srbů. K těm promluvili kromě studentů, umělců a sportovců pouze dva politici - Tomislav Nikolič a Vojislav Koštunica. Boris Tadić chyběl - v tu dobu byl na oficiální jednodenní návštěvě Rumunska. Tehdy jsem si uvědomil, že tandem Koštunica - Tadić už dobře nepracuje. Vojislav Koštunica si prostě ohledně Kosova lépe rozumí s předsedou Srbské radikální strany Tomislavem Nikoličem. Oba chtějí tvrdý postup vůči Evropské unii a větší orientaci Srbska na Rusko.

Podle některých průzkumů veřejného mínění je srbská společnost rozdělena v podstatě na dva skoro stejně silné tábory. Zhruba polovina Srbů touží po evropské budoucnosti. Na druhé straně zhruba polovina Srbů je ochotná se kvůli Kosovu vzdát členství v Evropské unii. Je zajímavé, že i staronový srbský prezident Boris Tadić při svém inauguračním projevu jako první zmínil srbské Kosovo, a až pak srbskou budoucnost v Evropské unii.

Srbskou společnost teď čekají další rozhodující, a možná i osudové parlamentní volby. Voliči ukáží, do jaké míry spolkli hořkou pilulku nezávislého Kosova. To, že samostatné Kosovo uznala většina zemí Evropské unie, určitě nenahraje proevropským demokratům. Ti budou svým sympatizantům jen těžko vysvětlovat, že stále existuje šance udržet si Kosovo a zároveň vstoupit do unie. Velkým favoritem voleb je proto radikální nacionalista Tomislav Nikolić, se kterým se možná vůbec poprvé ve vládní koalici spojí Koštunicova Demokratická strana Srbska.

Možná se Demokratické straně nakonec povede své voliče zmobilizovat a Tadičovci nakonec těsně zvítězí. Není to tak nereálné, protože stále hodně Srbů je orientovaných proevropsky. A to přesto, že i když Srbové sami svrhli režim Slobodana Miloševiče, tak se k nim Evropa posledních 8 let nechovala příliš přátelsky. Srbové například nadále potřebují při cestě do EU víza. Přátelské k Srbům není ani uznání nezávislosti Kosova většinou unijních zemí. Kosovo proto i teď zůstává rozhodujícím jazýčkem na vahách - stane se určitě hlavním tématem předvolební kampaně. Volební účast bude jistě vysoká, Srbové sami rozhodnou o své budoucnosti. Na vybranou mají pouze dvě možnosti.

  • Vojislav Koštunica autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/121/12086.jpg
  • V centru Bělehradu se sešlo několik tisíc Srbů na demonstraci proti kosovské samostatnosti. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/95/9407.jpg