NHL naživo a Jágr v hlavní roli

Zapas dvou týmů NHL, který v New Yorku před chvilkou skončil, otevře za několik hodin sportovní zpravodajství českých televizních i rozhlasových stanic. Když to trošku přeženu, Američany moc hokej nezajímá. Hokej a soutěž NHL tady není sportem číslo jedna, hlavně pak v jižanských státech. Nejsledovanější a nejnavštěvovanější jsou zápasy amerického fotbalu, baseballu nebo basketballu. I tak byla ale slavná Madison Square Garden, obří stadion v centru New Yorku s 20 000 místy, plná.

Lístky na utkání týmu New York Rangers a Pittsburg Pinguins jsou už týdny předem vyprodané. Jediná možnost, jak k nim na poslední chvilku přijít, je černý trh. Buď na internetu, nebo přímo před začátkem hry, se dají koupit ty nejlevnější i dražší lístky. Všechny ale přijdou minimálně na dvakrát tolik. Nic neobvyklého. Když chcete vidět Jágra naživo, tak ty peníze dáte.

Nejen Jaromíra Jágra, jehož dres je mimochodem snad nejnošenějším. Jágrova pověstná šedesátosmička tu je k vidění na každých druhých zádech, ve velikosti S na zádech malých hokejových fanoušků, ale i XXL na tělech jejich otců. Ale i Straku, Sýkoru, Průchu. Že je NHL plná Čechů, není žádná novinka. Přesto si to člověk nejvíc uvědomí až na místě, kdy tisícový dav skanduje česká jména. A má proč, v zápase, který skončil 2:1 pro New York, vstřelil první branku právě Jágr. A přesto šestatřicetiletého hráče mnozí zatracují. Prý už mu to nejezdí jako dřív, na ledě se jen tak loudá a hra jakoby běžela vedle něj.

První gól ale přišel až po první bitce. Hokej v USA je totiž show. A každá show se musí prodat. Všemi možnými způsoby. A jedním z nich jsou i pranice přímo na ledové ploše. Strhlo se to najednou, nejdřív odletěly hokejky, pak helmy, pak rukavice, a hokej se proměnil v box. Bitka sice přerušila hru, ale hokejové fanoušky přivedla do varu. Všichni vyskočili ze svých sedadel, začali pokřikovat jako „Nandej mu to“, „Skol ho k zemi“ apod., a když jeden z hráčů neudržel balanc a upadl, lidé šíleli snad vic, než po právě vstřeleném gólu. Vznikají takové bitky spontánně? Mají hráči za úkol je vyvolávat, aby uspokojili publikum, které víc než kvůli hře samotné chodí na stadion za alkoholem a zábavou? Nebo jsou hráči agresivní sami od sebe? V USA to prostě k hokeji patří.

Stejně jako pečené preclíky namáčené v sýru, hot dogy, piva v plastových kelímcích nebo plastových lahvích a cukrová vata pro děti, ze které bolí zuby, jen se na ni člověk podívá. A stejně tak k zápasům NHL patří i rocková hudba, která má povzbuzovat ve fandění, dále hádanky o hráčích v mezičasech nebo ukázkové bruslení malých Rangers, hokejových začátečníků, kteří se víc válejí na ledě, než stojí na bruslích.

Jak jsem říkala, hokej skončil. V Česku se ráno bude mluvit o dalším Jágrově gólu, který pomohl vítězství NY Rangers, v místním tisku má ale NHL místo až na předposlední straně. Po všech populárnějších sportech. A i tady je Jágr - na fotce, v citacích. Mimo jiné si v New York Times postěžoval na kvalitu ledu, tak špatně se mu prý za poslední léta nehrálo.
Go Jagr, go!

  • Madison Square Garden autor: Julie Urbišová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/161/16100.jpg
  • Bitka v NHL autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/86/8510.jpg