Patří iluzionistka Barbora do vazby?

Třiatřicetiletá Barbora Škrlová, alias třináctiletá Anna, alias třináctiletý Adam, předčí všechny známé české iluzionisty. Momentálně jde od soudu k soudu, z vazby do vazby, za mřížemi už má odkrouceny čtyři měsíce. "Vazba je nezákonná," říká její advokát Richard Novák, "vazební důvody nebyly".

Barbora z vazby neprchá, ruce poslušně nastavuje poutům. Sama se přihlásila z Norska, kde hrála chlapce Adama, sama se vydala české policii. Zmizela pouze jednou - z brněnského Klokánku - kam ji loni umístil soud i s jejími údajnými a týranými bratry Ondřejem a Jakubem. Tentýž soud, který dospělá Barbora dokázala před rokem přesvědčit, že je nezletilým nalezencem bez identity, ji nyní zbavil obvinění z klamání Klokánku v úmyslu poškodit jeho pověst - stejně jako její fiktivní tetu Kateřinu Mauerovou. Soudce přiznal, že iluzionistickým schopnostem obou dam nepodlehla jen lékařka a vedoucí Klokánku, ale i sama slavná stolice soudní. A zcela podle zákona konstatoval, že ač „obě ženy lhaly a chovaly se podvodně,“ trestný čin to nebyl. Ani poškození pověsti se neprokázalo, nepočítá-li se diletantské posouzení totožnosti Aničky - Barbory samotným soudem i zařízením pro týrané děti.

Osvobozující rozsudek ovšem orgánům činným v trestním řízení nezabránil, aby osvobozené ženy znovu neuvěznily. Obě jsou viněny z týrání bratrů Ondřeje a Jakuba. U Barbořiny „tety“ se ani není čemu divit - o zacházení s oběma chlapci, kvalifikovaným jako týrání, ví asi nejvíc. Ale u psychicky labilní Barbory, působící submisivním a ušlápnutým dojmem, zní obvinění z týrání „bratrů“ poněkud nevěrohodně. V celém případu, ovlivněném učením sekty blízké Hnutí Grálu o převtělování, zřejmě Barbora měla hrát roli vyvoleného média s mimořádným posláním. Vzhledem k jejímu nadání však spíše zaměřenému navenek a ne na interní perzekuci malých chlapečků. Ti naopak svou „sestru“ Aničku bránili, dokonce prý s nimi byla trestaná zavřením v „kleci“.

Větší jasno do kuřimské kauzy nevnesl ani znalecký posudek, který Barboru Škrlovou označil za průměrně inteligentní ženu, trpící ovšem poruchou osobnosti. A stejně málo o ní vypovídá, že je absolventkou brněnské JAMU, dálkovou studentkou sociální pedagogiky a kamarádkou sester Mauerových ze skautského oddílu Mravenci, který vedl její otec. Konečně se na okraji příběhu zjevil i šéfredaktor Literárních novin a spoluzakladatel Hnutí Duha Jakub Patočka. Ten se za Annu - Barboru, jako známý „tety“ Kateřiny, přimlouval právě v Klokánku, z nějž v noci zmizela. Ale ani to není jasné - utekla sama, jak se domnívá Patočka, nebo ji vytáhli oknem dva muži, jak tvrdí ona? Na pravdomluvnost aktérů kuřimské kauzy jistě nelze spoléhat. Faktem ovšem je, že v chlapeckém „převtělení“ Barbory a jejím následném působení v Norsku už byly sestry Mauerovy z obliga - nacházejíce se tou dobou již ve vazbě.

Záhadný režisér přeměn Barbory Škrlové zůstává zatím ve stínu. V nedávném brněnském procesu skoupě vypovídající ženy o něm nic nenaznačily. V hlavním líčení se šesti osobami obžalovanými z týrání bratrů Ondřeje a Jakuba, které má začít 17. června, může dojít k překvapivému odhalení. Přesto, že půjde především o prokázání skutků týrání dětí a potrestání jejich pachatelů. Obavy z dalšího zmizení Barbory Škrlové, jež je nejspíše hlavní obětí (a klíčovým svědkem) manipulace s lidskou psychikou, mohou být opodstatněné. Její advokát by nicméně mohl žádat odškodnění za psychickou újmu a útrapy vazby své mandantky a pravděpodobně by měl úspěch. Věznění stresované, duševně trpící osoby, která důvodně není podezřelá z konkrétního trestného činu, nemůže být v demokratické zemi přípustné.

  • Barbora Škrlová autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/217/21656.jpg
  • Klára Mauerová a Barbora Škrlová autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/41/4078.jpg