Latinské oči Filipa Kandy: Jak Chavez nechtěl přijmout Topolánka

Kapverdské ostrovy, Kolumbie - Bogota, Peru - Lima, Mali. Takový je itinerář právě probíhající oficiální zahraniční cesty českého premiéra Mirka Topolánka. Představení Česka jako budoucí předsednické země EU, obchod, diplomacie a účast na pravidelném summitu nejvyšších představitelů zemí EU a Latinské Ameriky s Karibikem - to jsou témata návštěv. O jejich obsahu informuji tento týden v Událostech a v programech ČT24. Na těchto řádkách bych se ale rád věnoval jinému aspektu, a to přímo trase cesty, konkrétně úseku z Kapverdských ostrovů do kolumbijské Bogoty.

Hlavní město Kapverdských ostrovů Praia leží asi na 10. rovnoběžce severní šířky. Bogota na čtvrté severní šířky. Je třeba při letu z Praie do Bogoty překračovat rovník? Otázka pro žáky 6. třídy v zeměpisu?

Nicméně vládní speciál s premiérem Topolánkem, vládní delegací, podnikateli a novináři zamířil krátce po vzletu téměř ostře na jih, překročil rovník a zamířil k brazilské Fortaleze. Odtud se oblastí toku Amazonky dal na západ, později na severozápad. Proč tak velká oklika? Ano, existují letové koridory, ale mohou dohnat letadla k až tak dlouhým oklikám? Zvlášť pokud nám jde o snížení emisí? Nad Brazílií, hluboko pod rovníkem, vládní letoun změnil směr letu téměř pravoúhle, aby se pak zase postupně vracel k rovníku, a přiletěl do Bogoty od jihovýchodu. To asi nebude jen kvůli letovým koridorům…

  • „Chavez nám určitě nepovolil přelet nad územím Venezuely“, mínil nejmenovaný člen novinářské části výpravy.
  • „To snad není možný. To je h….!“, domníval se jiný.
  • „No, nakonec, nelze se mu divit“, pravil další, „Vládní delegace České republiky směřuje do jediné země v Jižní Americe, kam se k moci ještě nedostala levicová vláda. Budou tam spolu s Uribem (kolumbijským prezidentem) pomlouvat Chaveze a ladit společnou politiku před summitem v Limě, tak proč by nám to usnadňoval a nechával nás přelétávat nad svým územím?“
  • „To je pravda. Chavez si klidně létá do Bruselu, do Moskvy, Minsku, Teheránu, a my jsme ho do Prahy ještě nepozvali“, uvažoval znovu další, „no tak na truc, on teď nepřijme našeho premiéra, a to ani když by nad územím Venezuely chtěl jen přeletět“.

Že by letové koridory nad Amazonií byly tak výhodné? Deštné pralesy: Samá bouřka, turbulence, ani kafe jsem si nevypil, doslova skákalo a znovu se vařilo na stolečku před sedadlem. Tak proč jsme letěli tak velkou oklikou právě tudy?

  • „To bude určitě proto, že Topolánek si chtěl z letadla prohlídnout Amazonku“, vyřešil si vše další cestující.

Letěli jsme Amazonií poměrně dlouho, a nakonec, ostrá změna směru na severozápad.

  • „Tak my jsme se té Venezuele vážně vyhnuli. To přece nemůže být náhoda“, říkám si, a těším se na páteční setkání obou státníků (premiéra Topolánka a prezidenta Chaveze) na pracovní schůzce věnované chudobě a rozvoji LA regionu.

Chavez byl hvězdou několika předchozích summitů. Na tom posledním, který se konal ve Vídni, na sebe s bolívijským prezidentem Moralesem upoutali veškerou pozornost kvůli znárodňování klíčového průmyslu a zablokování jednání o Asociační dohodě. Loni, zase na iberoamerickém summitu v Santiagu celý svět viděl jeho roztržku se španělským králem. Co se chystá teď v Limě?