Latinské oči Filipa Kandy: Sepp Blatter nerespektuje Evropskou unii

Fotbalová horečka je tu zase. Pro mnohé fandy teď na 3 týdny nic jiného neexistuje: fotbalové Euro 2008. Fotbalu chci věnovat i tento deníček. O Euru ale minimálně. Víc o Evropské unii a o prezidentovi FIFA, který ji nehodlá brát na vědomí.

S výškou nepochodil, tak zkouší další nesmysly

Není to tak dávno (v jednom z loňských deníčků), kdy jste mohli číst o mých názorech na návrh prezidenta FIFA zakázat konání mezinárodních zápasů v nadmořské výšce nad 2.750 metrů. Probudil tím obrovské rozhořčení především andských zemí, Ekvádoru, Peru a Bolívie. Jak známo, bolívijský La Paz, ekvádorské Quito nebo třeba peruánské Cuzco leží nad touto hranicí. Tamní lidé by přišli o své právo hrát a chodit na fotbal. „Tam, kde se žije, ať se hraje i fotbal,“ argumentovali odpůrci Blatterova návrhu a bolívijský prezident Evo Morales dokonce odehrál propagační přátelské utkání na vysokohorském ledovci ve výšce 6.400 metrů nad mořem.

Teprve před několika týdny FIFA konečně ustoupila. Svůj zvrhlý návrh sice úplně nestáhla, ale jednání o něm na neurčito odložila. Teď si ale Sepp Blatter vymyslel další omezení. Pro klubové soutěže chce zavést pravidlo 6 + 5, což znamená, že by v sestavách fotbalových klubů mělo nastupovat 6 domácích hráčů a maximálně 5 cizinců.

Co ho k tomu vede, je zřejmé. Podíváme-li se na soupisky evropských fotbalových klubů, zjistíme, že na některých se objevují třeba jen 3, 2 nebo i jen jeden domácí hráč, přičemž zbytek tvoří cizinci. Pár největších a nejbohatších klubů skupuje nejlepší hráče světa a vyhrává nejlepší turnaje, především evropskou Ligu mistrů. V anglické Premiér League, která se cení jako nejlepší na světě, je z celkového počtu 498 hráčů jen 197 fotbalistů z Anglie. Je možné, že i to přispělo ke skutečnosti, že národní reprezentace země s nejlepší ligou na světě na právě probíhajícím Euru chybí. Nebyla se schopná na něj kvalifikovat.

Dobrá, ale lze takové kvóty legálně nařizovat?

Špidla boduje

Evropská Unie se už k tomu vyjádřila. Ukázala FIFĚ a jejímu prezidentovi červenou kartu. „Profesionální hráči jsou považováni za normální pracující, takže v jejich případě musejí být respektovány nediskriminační principy a princip volného pohybu pracovních sil,“ prohlásil evropský komisař pro zaměstnanost, sociální otázky a rovné příležitosti Vladimír Špidla. Brusel už naznačil, že pokud by se norma měla začít uplatňovat v některé z 27 členských zemí EU, případ by mohl skončit u Evropského soudního tribunálu v Lucemburku.

Norma by také vážně poškodila fotbalisty z Latinské Ameriky. Jen třeba v právě skončeném ročníku anglické Premiér League nastoupilo celkem 107 Brazilců a 34 Argentinců! Podle normy by pak museli o své místo cizince v sestavě bojovat s jinými Evropany, kteří by už také byli považováni za cizince (v současnosti jako příslušníci Evropské unie nejsou). Pravděpodobně bychom se tak v evropských ligách ochudili o úžasné zážitky a radost ze hry tolik vlastní právě Jihoameričanům. Především bychom také je samé ochudili o možnost hrát v nejlepších ligách a o možnost jejich profesionálního růstu. To je to, co si přeje Blatter? Jemu nezáleží na diskriminaci?

Evropská fotbalová federace (UEFA) naštěstí už Blatterův návrh odmítla. Spíš uvažuje o jiném pravidle - a sice, že by v každém klubu měl nastupovat určitý počet hráčů v onom klubu vychovaných. Dobrá, proč ne. I když podle mého soudu, ani toto nařízení by neřešilo příliš. Bohaté velkokluby by pak prostě jen kupovaly stále mladší a mladší hráče, třeba ještě v dorostu a nižších kategoriích, které by si pak vychovávali, jak to ostatně už dnes dělá třeba katalánský FC Barcelona.

Nejlepší by ale bylo nevyhledávat stále nová a nová omezení. Fotbal je hra a zábava mas a peněz, a ty samy udávají přirozený tón, kam se má ubírat…

  • Fotbalisté Manchester United autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/230/22929.jpg
  • FIFA zdroj: Wikipedia.org http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/228/22741.jpg