Ucho Svobody: Jana Vébrová a dvě dua k milování

Sotva poodešla na okamžik Radůza, je tu další dívka s akordeonem. Na první kontakt zaměnitelná, při opakování naštěstí naprosto svá Jana Vébrová. 22letá zpěvačka, hráčka a autorka z Varnsdorfu. Název jejího debutu - Kykyry - ji zcela vystihuje. Kdáká a kokrhá své razantní písně s až beatnickými texty. Občas nesrozumitelně, podřizuje projev dravosti, jako kdyby zpívala nějakým cizím jazykem. Z omylu vás vyvede jasně artikulovanými výkřiky - Říkej ježiš, co děláš, vztah není buřtguláš - jinde - Kde sis kurva nechal zmenšit křídla pod sako - nebo o kousek výš - Takhle už mi nechoď domů celej od krve, šmejde. Ale pozor, není vulgární, jsou to jen výkřiky, takové, jaké známe ze dnů běžných.

I z desky leze všechna ta radost, naštvanost a přímost, natož pak na koncertě. Ještě dnes k vidění na Colours of Ostrava a pak všudemožně. Doprovázenou ještě Milošem Dvořáčkem a Ivanem Archerem. Tvoří trio, které šlape a dere. Takový malý český Vysocký. Taková malá velká česká radost.

Na zcela opačném poli se pohybují dvě komorní spolupráce až netypického složení nástrojů. Ten první - opět akordeon, tedy jeho bratr bandoneon, tentokrát v rukách zkušeného Dina Saluzziho, ke kterému přisedla violoncellistka Anja Lechner. Vydali nahrávku Ojos Negros, Oči černé. Kolekci skladeb Dina Saluzziho s jednou převzatou, závěrečnou Serenatou, zakončující nesmírně příjemný souzvuk dvou měkkých nástrojů. Ve skladbách, které chodí mezi Argentinou a Německem a vlastně mezi všemi proudy. Tolik klidu a zádumčivosti najdete málokde.

O trochu známěji působí spolupráce Švéda Larse Danielsona s nastupující polskou hvězdou Leszkem Mozdzerem. (nad obě z jeho jména si doplňte změkčující tečku, což česká klávesnice neumožňuje). První s basou a cellem, druhý u piana, celesty a harmonia předou snad doslova motivy střídavě dodané. Psát o téhle hudbě je nesmírně obtížné, snad jen, že stírá rozdíly mezi klasikou a jazzem. Že vás přiková a k dnešnímu rytmu sedí přece jen o něco lépe, v této intimní oblasti, než třeba Chopin. Což může ovšem být také věc chuti.

Kombinace těchto tří nahrávek v tomto pořadí může změnit váš večer ze soustředěného poslechu až třeba ke klidnému milování. Zapomeňte na televizi, tohle je lepší!