Čeština před kamerou (43) - Kyselá žába s nakyslým zadkem

V prosinci proběhly tiskem zprávy o tom, že byly uděleny nominace na Kyselou žábu. Ta (žába) se uděluje sexistickým výrokům, které zazněly v televizi, rozhlasu nebo byly k přečtení v printech. Protože autor Češtiny před kamerou už několikrát na tohle téma psal a protože ho právě tohle téma zajímá velmi, rozhodl se otisknout nashromážděné nominované výroky s prosbou: Co si o tom myslíte vy? Jak se vám ty věty líbí?

Začnu starým vtipem, kterým určitě „urazím” některé ženy (že by blondýny?). Potkají se dva chlapi, ten první je spokojený, šťastný a říká: “Moje žena je anděl.” Ten druhý, naštvaný, otrávený odpoví: "Hm, ta moje ještě žije.” Pokud jsem vás rozehřál, můžete pokračovat:

1. Petr Bílek, šéfredaktor Reflexu na dotaz, co jsou ženská témata, odpověděl: "Jsou dána biologicky, menstruace, porod, laktace… s tím, co je biologicky dáno, se pak žena vyrovnává v módě, stravování.”

2. Pan docent z jisté gynekologicko-porodnické fakulty byl nespokojen s přednesem jednoho studenta při státnici. Po zkoušce se ho přesto dotázal, zda by nechtěl nastoupit na jeho oddělení. Své rozhodnutí oslovit ho komentoval pak následovně: "A koho jsem si měl vybrat, když mi tam přišli dva trotlové a osm ženskejch!”

3. Miloš Zapletal během ankety Muž roku se nechal slyšet, že "dívky jsou tu od toho, aby na nás působily svým vzhledem, ne muži. My muži máme soutěžit třeba v myšlení!”

4. Naprosto originální a pohotové jsou výroky Mirka Topolánka. Miroslava Němcová si stěžovala, že když začne mluvit, oni (muži) se začnou bavit sami mezi sebou. Topolánek kontroval: „Vrcholová politika je jako hokejová šatna. Je tam smrad, binec a hluk.” Feministky mu rovněž vyčítají to, že “nový předseda musí být správný chlap s gulama.”

5. Originální jsou i slova jednoho ředitele základní školy: "Školství je jeden z mála oborů, kde je opravdu rovný přístup. Proto prosím případné uchazečky, aby nám své nabídky nezasílaly ani elektronicky.”

6. Dále byl kritizován pořad Výměna manželek. Proč ne manželů?

7. Autor připojuje kritiku do vlastních řad. Dodnes můžete vidět na chodbách ČT napsáno na některých dveřích třeba: dramaturg, editor…a za těmi dveřmi pak sedí ženy. Pročpak asi?

Kladu závěrečnou otázku. Opravdu začal feminizmus jako problém čistě lingvistický? Tak pište, milí čtenáři (to je to generické maskulinum)!

petr.vybiral@ceskatelevize.cz

Vydáno pod