Čeština před kamerou (41) o přeběhlíkovi a domácím úkolu

"Výraz \"přeběhlík\" mi připadá prostě idiotský, nezlobte se na mě,“ řekl v rozhovoru Martin Bursík a dál konkretizoval, proč mu ten výraz připadá idiotský (kráceno): "Protože je třeba rozlišovat. Pokud by to bylo tak, že tady Marek Dalík nakupuje nějaké poslance pro předsedu vlády a sežene jednoho dva, je to věc eticky zcela nepřijatelná a není na tom možné založit vládnutí. Je docela dobře možné, že se najde skupina poslanců, která z důvodů existenčních (protože bude chtít zůstat ve sněmovně celé funkční období) nebo principiálních (protože jim například přijde potřebné některé programové body umožnit), celý projekt podpoří. Pak bych nemluvil o přeběhlících. Ten termín má pejorativní nádech a znamená to, že jsou to zaplacení poslanci, kteří se najednou rozhodnou a budou hlasovat pro vládu druhého tábora. Přitom to může být vnitřní přesvědčení těch lidí.“

Jinak poměrně verbálně chudá a nepříliš originální sněmovna občas přece jen užije slov nebo spojení, která vzbuzují pozornost. Pomineme-li třeba takové střednědobé horizonty nebo vygenerovat někoho průchozího napříč politickým spektrem, které se staly nedílnou slovníkovou součástí projevu některých poslanců a pro mě patří spíš do říše "verbálního zla”, pak takové porcování medvěda už zní zajímavě, i když pro nás, kteří máme rádi zvířata, je příliš obrazné. Přesto snad nikomu nevadí a neuráží ani ochránce zvířat. Co ale s přeběhlíkem? Má Martin Bursík pravdu?

Původně slovo přeběhlík označovalo zejména toho, kdo na frontě přeběhl od jedné válčící strany k té druhé. Dnes se užívá v přeneseném významu i politicky "labilní”, neloajální poslance, kteří chtějí podpořit v hlasování (a tedy prohlasovat) svého politického oponenta. Z hlediska významového a čistě jazykovědného jde tedy o člověka, který se dopustí zrady své vnitřní strany a přeběhne k jiné. Martin Bursík k tomu pak přidává jakýsi apel morální akcentující především to, že se zkrátka může někdy stát, že mé vnitřní přesvědčení zvítězí nad stranickou disciplinou.

Pohledem do Českého národního korpusu zjistíme, že takto zakončených životných maskulin v něm najdeme téměř 92 000. A já mám pro vás tentokrát jakýsi domácí úkol. Vypracovaný mi ho prosím vložte do diskuze na této webové stránce. Takže zaprvé: V korpusu jsem opravdu našel přesně 91 864 takto vytvořených jmen. Zkuste si tipnout, která substantiva zakončená na -ík jsou nejfrekventovanější a která nejnepočetnější, a tedy s výskytem jedna.

Za druhé: co si myslíte o přeběhlictví vy? A za třetí: znáte nějaké jiné přeběhlíky - myslím tím ze světových dějin.

Na vaše tipy a odpovědi se těším už teď a pokračování v následující Češtině před kamerou (42).

petr.vybiral@ceskatelevize.cz

Vydáno pod