Natažený hokej a nervózní muži za volantem

Tak jsem na to přišel. V pondělí jsem byl na hokeji. Po dlouhé době. Přišel jsem oslavit hladké vítězství Sparty ve finále ligy. Ale našel jsem Spartu laxní a nemohoucí, ačkoliv zápas uvedly parodie na mocné bojovníky z filmu 300: Bitva u Thermopyl. Anebo právě proto.

Samozřejmě, může to celé mít sportovní důvody. Sparta si prostě myslela, že už to přijde nějak tak samo a Pardubice neměly co ztratit. Ale zkusme jinou hypotézu. S finále ligy je přímo spojena cela řada ekonomických ukazatelů. Především sponzoři mají zájem, aby zápasů před plnou halou a velkou televizní sledovaností bylo co nejvíc. Ekonom by jistě lehce vyčíslil, kolik tomu kterému každý další zápas přinese zisků. Mezi ty které samozřejmě počítám i televizi, které výrazně nadprůměrná sledovanost na 2. programu přináší přímé zisky, a nakonec i hráče.

Podpůrným argumentem by mohla být všechna ta jména, která se už prodrala přímo do názvu extraligy a jejího play-off. To vše ovšem platí pouze za předpokladu, že Sparta má tak našlápnuto, že vyhraje, kdy bude chtít. A nebo že vedlejší efekty jsou tak silné, že sportovní úspěch zůstává méně podstatný. A nakonec i poražený tým si odnese za víc vítězství víc peněz, tak proč by na nějakou tu dohodu nešel.

Pokud ovšem chcete v klidu fandit a nenechat se rozptylovat pochybnostmi, na tuto úvahu zapomeňte.

A ještě malá douška. Na hokej jsem pravidelně chodil v dobách trénování Bukačových (tedy na Spartu). Ve stejné, ovšem tehdy ještě Sportovní, hale bylo pro soupeře o strach hrát. 14.000 diváků řvalo jako pominutí, bušilo se do laviček. Dnes vše přehluší ryčná hudba, která se dere z repráků kdykoliv je hra přerušena. Do mezer se hůř strefuje, o nějakém kontinuálním fandění nelze mluvit. A tak mužstva hrají vlastně před neurčitým publikem, v identickém rachotu. Ze kterého občas problikne to Spartááá, Prahááá nebo Dynamo, či Buzerantů parta.

Ostatně ryčnou hudbou, ponejvíc dravým nebo až pomp rockem podehrávají i televizní pracovníci všechny sestřihy, bezeslovné portréty hráčů či co se v přestávkách na obrazovce objevuje. Jakoby automaticky předpokládali, že co fanda, to rocker až pomprocker. Já vím, stačí vypnout zvuk, což taky dělám. Ale kdo má furt držet ovladač.

A ještě jsem na něco přišel. Objevila se další statistika, podle které ženy řídí podstatně lépe než muži. Tentokrát podle toho, že muži přišli o výrazně víc bodů. Čísla si nepamatuju, ale co vím, je, že se výrazně neshodují s mou zkušeností ze silnic. Mám vypozorováno, že snad v 80 %, když se auto před vámi chová podivně, jede nesmyslně pomalu, nečekaně brzdí či odbočuje, řídí ho žena. Ne, že by všechny ženy neuměly řídit. Jen těch, které tak lze označit, je víc. Řekl bych. Co tedy s těmi statistikami? Kromě všech dalších argumentů přidávám jeden nový: muži, co jedou za těmi podivně se chovajícími auty, se za každou cenu snaží uniknout. Předjet, cokoliv. A přitom jsou poněkud agresivnější než obvykle. A jak známo, agrese vede k nepozornosti, a tím i větší pravděpodobnosti přestupků. Ženy, buďte k nám ohleduplnější! To pak uvidíte statistiky!

  • HC Sparta Praha autor: Markéta Sandanusová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/191/19024.jpg
  • Hokejový rozhodčí autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/135/13418.jpg
  • Hokejový souboj autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/122/12149.jpg
  • Sparťanský brankář autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/111/11018.jpg