Klausova zajímavá aktivita

Jsme čtvrtí na světě! V kolika oborech si to Česká republika může říct. Kromě několika sportů asi v žádném. Až teď - jsme čtvrtí na světě v množství zplodin na hlavu vypouštěných do ovzduší. Každý z nás ročně vypustí 12,8 tuny oxidu uhličitého (uvedl to časopis Týden). Lepší už jsou jen Američani, Kanaďani a Belgičani. Takže v pomyslném Mistrovství Evropy jsme dokonce druzí!

Ostatně, znát je to i podle dnes vydaného Atlasu podnebí Česka, sestaveného prý odborníky: ke změně klimatu v posledních letech dochází zcela měřitelně. Ostatně, čítáme to denně v novinách. A už ani nevnímáme takovou tu malou noticku v rohu předpovědi počasí, kterou naši počasáři tak nějak taky pomíjí. Stav ozónu. Všimněte si, že je většinou podprůměrný. A to už léta. Což znamená, že ten průměr stále klesá. A máme tu orkány, přemnožila se klíšťata, brouci nám žerou lesy, vody jsou plné řas. Výkyvy počasí jsou nevídané.

O to víc pak potěší nová iniciativa prezidenta ČR Václava Klause. Až v dalekém Kongresu Mistra světa ve vypouštění, USA, obhajoval jeho další pokračování. Environmentalismus, neboli boj za čistou přírodu, je podle něj dokonce horší než komunismus. Ano, my co si pamatujeme komunismus a jeho tuzemskou podobu, nemůžeme než souhlasit. Komunisti taky chtěli poručit větru, dešti. Ale jen obrazně. A prezident chápe správně. Zelení a všichni ti klimatologové, a kdo ví kdo ještě, nás chtějí skutečně nutit - abychom třídili, kupovali méně čoudící auta, svítili a topili úsporně, abychom si všímali. Abychom nepodporovali prostý konzum, nežádali výběr všeho zboží světa v samoobsluze na rohu, kam ho musejí přivážet letadly a pak těmi milými kamiony.

A k tomu přidejme další zajímavé názory některých hradních mužů. Obhajují právo kuřáků kouřit, kde se jim zlíbí (mluvčí Petr Hájek). Nač by nám byly hospody, kam by mohli zajít lidé všeho věku bez toho, aby spolykali kila kouře, který jim vytvořili ohleduplní kuřáci. Po kteréžto návštěvě je nutno okamžitě vyprat veškerý oděv a pořádně se umýt. A jsme o odstavec výše. Méně pracích prášků, čistější voda, méně svinstva ve vzduchu, méně svinstva v našich plicích.

Nám už to může být jedno, my jsme zmutovali a těch nejhroších důsledků se nejspíš nedožijeme. Ale copak na hradě nemají děti?

  • Mount Everest autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/206/20520.jpg
  • Ilustrační foto - počasí autor: ČT, zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/74/7306.jpg