Ucho Svobody: Rolando Villazón pro bohaté

Nejlepší hudba, nejintimnější projekt, řízený mým nejoblíbenějším mistrem, od kterého jsem se nejvíc naučil. Fantastických pět nocí v Madridu, který mám nejradši, v mé milované zemi, byla to čirá radost, splněná touha, hudba, kterou křídla přenesly do říše snů.

Takto krásně civilně popisuje vznik nové nahrávky Rolando Villazón, nastupující tenorová hvězda, jeden z předpokládaných následovníků slavné trojice, která už dozpívává a v lepším případě se věnuje dirigování, jako v tomto případě Plácido Domingo. Jejich společná nahrávka se jmenuje Gitano s podtitulem Zarzuela Arias. Zarzuela, to je typicky španělská mixáž operních a populárních árií. Tedy ne jedné po druhé, ale pěkně dohromady. Klasické parametry, popová líbivost. Útok na lidská srdce, tak okoralá valbou světa. Jakýsi crossover v operních puristických kruzích trpěný. Rolando Villazón působí osobně velmi příjemně, jak jsme si mohli ověřit při jeho minulé návštěvě Prahy, a jistě přijede nezměněn i při návštěvě další, už koncem února.

Nová nahrávka jako aperitiv poslouží velmi dobře - je skvěle zabalená do žhavých barev země vzniku, obsahuje výpravný a faktograficky obsáhlý booklet a především CD (a v případě limitované edice i přidané bonusové DVD). Připravte se na desítky minut jemného doprovodu španělského Orquestra Comunidad de Madrid řízeného, jak už jsem psal, Plácidem Domingem a nad tím vším zcela dominantní hlas Villazónův. Vybavený a vybarvený podle všech požadavků na místo na špici světové tenoristiky.

Připravte se na sled líbivých, efektně vyzpívaných zarzuel, které by se velmi hodily coby ilustrace například ke španělskému dramatu, jaké uměl svého času vykreslit tak nádherně třeba Carlos Saura.

A pokud máte Rolanda Villazóna rádi a pokud máte rádi zarzuely, dejte si tuhle nahrávku. Určitě nejen jako aperitiv k pražskému koncertu. Vlastně aperitiv - to je jakoby jste si vyrazili do restaurace v hotelu Four Seasons, která je údajně u nás nejlepší a také nejdražší. Také tam byste měli maximálně na aperitiv. Hlavní chod, tedy přeneseně koncert, vás bude totiž stát zhruba desetkrát víc než cédéčko. Koncert pro hosty špičkových hotelů.

Jste-li běžný občan, nechte si chuť na vynikajícího tenora zajít. A nebo zastřelte pořadatele.