Objeví se Mickey Mouse a řekne: „Zabíjej!“

Pro spravedlnost: myšák, vyzývající k násilí, se už v palestinské televizi al-Aksá neobjeví. Palestinský ministr informací Mustafá Barghútí nařídil, aby byla válečnická myš z obrazovky vykázána. Upřesněme též, že se postavička nejmenovala Mickey, ale Farfúr. Byť jinak vypadala jako dvojče proslulého myšího hrdiny. Farfúr však nebojoval žertovně s nástrahami okolního světa, nýbrž smrtelně (v pravém smyslu toho slova) vážně proti Židům.

Každý pátek vyzýval palestinské děti, aby pomáhaly položit základy světa, vedeného islamisty, osvobodily Jeruzalém a porazili americké a židovské vrahy. Krom jiného podporoval Farfúr i „rezistenci”, což je eufemismus pro terorismus. Není divu, že děti, jimž jsou takto vymývány mozky, nakonec se opásají výbušninou a vydají se vyhodit do povětří třeba autobus, plný svých vrstevníků, vlastně rasových bratranců – Židů.

Věru, zrůdnost. Představte si, dejme tomu, figurku Rumcajse, jak před televizními zprávami ve Večerníčku hlásá, že zdejší děti mají zatočit s kýmsi, koho považujeme za nepřátelského. Nyní je vskutku nutno odhlédnout od složitosti palestinských poměrů. Ať už kdokoliv má jakýkoliv názor na vztah Palestinci : Izrael, z válečnického myšáka musí se mu zvednout žaludek. V časech, v nichž se zabýváme stále dokola a pořád neúčinně problémem násilí dětí a pubescentů, existují na světě skupiny lidí-nelidí, které dětí přímo využívají k násilí a zabíjení. Ať už jsou to ztrýznění a zdrogovaní "dětští vojáci”, bezcitně vraždící v afrických místních válkách, nebo malí Palestinci, očkovaní nutností násilí pod velením roztomilého myšáka. Za Farfúrem při jeho promluvách stával ve studiu sbor dětí, stejně starých jako diváci, a pěl hymnu Hamánu o tom, že je třeba bojovat proti židovskému státu. Vjem tedy byl komplexní a využito bylo všech prvků manipulace a oblbování. Měl by se pozastavit každý, kdo káže o sionismu a nespravedlivém jednání Izraele a USA. Užijme zrcadlové představy: na židovských obrazovkách objeví se například kačer Donald s jarmulkou na šešulce hlavy a vyzývá mrňavé Izraelity k tomu, aby v budoucnu bez okolků přitvrdili v boji proti nebezpečnému islámskému světu. To by bylo všude aktivistických petic a demonstrací bojovníků za mír!

Je, věru, velmi naivní představa, že někdy může dojít ke zmírnění napětí, ba vymizení nepřátelství, je-li nenávist indoktrinována od malička. Chcete-li, nasávána s mateřským mlékem. A potom prohlubována agresivním myším imámem Farfúrem. Zatím ještě zvítězil zdravý rozum. Zlovolný myšák z televize odtáhl. Kudy se ovšem do vědomí i podvědomí palestinských dětí vrátí? Myší, jak známo, se tak snadno nezbavíš.