Pozdrav z jubilejního festivalu v Cannes

Celebritu v Cannes na ulici jen tak nepotkáte. Že je jich tu ale plno, je jasné. Ostatně milionářské jachty jsou rozseté po celém zálivu. Po červeném koberci se někdo slavný projde minimálně dvakrát denně. Někteří přijeli na jednu z největších filmových událostí roku propagovat svůj film. Někteří se přijeli \"jen ukázat\".

Atmosféra je tu trochu víc sváteční než obvykle. Letos totiž filmový festival, na kterém kdysi vyhrál třeba Felliniho
Sladký život, slaví šedesátku. A tak je tu mnohem víc lidí než sem obvykle jezdí. A taky čtyři tisíce novinářů. Na filmovou projekci se ještě dostat dá. Na tiskovou konferenci jen za předpokladu, že jste rychlí a nejedná se o žádný velkofilm. Na červený koberec se stojí fronta celý den a ani ta nezaručí, že váš objektiv dohlédne, kam potřebujete.

Světovou předpremiéru včera absolvoval snímek Stevena Soderbergha Ocean´s Thirteen. Na projekci přijeli George Clooney i Brad Pitt. Snímek sice nepatří mezi dvaadvacet filmů, které soutěží o prestižní Zlatou palmu, ale v Cannes se moc líbil. Do českých kin se dostane v říjnu.

Do Cannes přijel po třinácti letech i Quentin Tarantino s novým filmem Grindhouse. A vrátil se i francouzský herec Alain Delon, který se kdysi zařekl, že už do festivalového paláce nevstoupí. Přímo před palácem, hlavním místem veškerého dění, vystoupili irští U2.

Jednoznačný filmový kandidát na hlavní cenu v Cannes není. Zatímco francouzům se nejvíc líbí snímek domácí tvorby Skafandr a motýl o muži, který ochrne po mozkové mrtvici, zahraniční novináři si pochvalují nejnovější počin bratrů Coenových, westernovou černou komedii Tahle země není pro starý. Porota, ve které letos zasedl třeba laureát Nobelovy ceny Orhan Pamuk nebo režisér Stephen Frears, ale většinou nakonec svou volbou překvapí. Letos by prý mohl vyhrát některý z „malých filmů.”

Česko v soutěži svého zástupce nemá. Zato se tu na filmovém trhu Marché du film promítá Bestiář Ireny Pavláskové, Obsluhoval jsem anglického krále Jiřího Menzela, Svěrákovy Vratné lahve a Tajnosti Alice Neklid. Jak se budou líbit zahraničním distributorům teprve uvidíme…

V neděli festival končí. Do té doby už je tu jen něco málo projekcí, mezi nimi i soutěžní snímek Srba Emira Kosturici s názvem Zavet. Režisér už tu dvakrát v minulosti vyhrál a i tentokrát se tu jeho film netrpělivě očekává. Stejně jako vítěz Zlaté palmy.