Po Janu Kavanovi zřejmě někdo jde

Předseda sněmovny Miloslav Vlček zrušil smlouvu s Janem Kavanem coby externím poradcem v oblasti mezinárodních vztahů a zahraniční politiky. Sociální demokraté jsou rozzlobeni tím, jak Kavan vystupoval v reportáži švédské televize SvT. Její novináři se vydávali za britské agenty, nenápadně svedli (krom jiných) i Kavana a nechali ho, aby se před kamerou rozpovídal. Údajně v obchodě s gripeny padaly úplatky pro vysoce postavené české politiky. Nyní ovšem Kavan říká, že jeho vyjádření byla vytržena z kontextu a také, že to byly jenom takové drby, jež nemůže nijak prokázat. A nespravedlivá sociální demokracie se na něj stejně zlobí. Ovšem dala by se jí položit otázka: Proč?

Vždyť Jan Kavan je takový smolař asi už odjakživa. Zřejmě po něm někdo jde. Nejspíš osud. Navíc je Kavan osoba velmi důvěřivá. Kupříkladu, když se v emigraci za průplavem la Manche setkával se zástupci komunistické československé ambasády ve Velké Británii a vyprávěl jim o činnosti exilových studentských organizací, ani ho nenapadlo, že by to mohli být agenti StB. Pravda, cvrlikali si o spojení bolševické tajné policie a zahraničních zastupitelstev pověstní vrabci na střechách, ba i my, pitomci v českých hospodách, ale Jan Kavan vystupoval v této kauze jako prosťáček Boží.

Stejně naivní Kavan byl, když řídil svoje auto, na šíji namazán francovkou. Vůbec mu na rozum nepřišla všeobecně známá skutečnost, že Alpa -- krom toho, že kompletně zasmradí vnitřek vozu -- se skrze kavanovsky důvěřivý organismus dokáže osudově vetřít do řízení a způsobit poškození několika zaparkovaných vozidel, kolem nichž tak nešťastně a zákeřně namazaný Kavan právě čistě náhodou projížděl. Který ďábel má taky tušit, že totalitní diplomati jsou důstojníci Státní bezpečnosti a že vně použitá Alpa ovlivňuje řízení? Na to by už člověk musel být opravdický číman!

Naivity Jana Kavana samozřejmě musel využít také onen Srba, co později údajně objednával mord novinářky Sabiny Slonkové a také snad měl mít pod postelí krabici bankovek, které mu zanechal hodný a prozíravý tatínek. Ke komu jinému by se měl Srba přimknout a dělat za jeho zády nějaké štiřínské techtle mechtle, než ke Kavanovi, jehož hřbet je tak prostomyslný, že by skryl i jinačí výchylky. Možná i proto si z něj OSN udělala na čas šéfa zeměkoule. Nejspíš se pod Kavanovým krytím hodně mazalo, žvanilo a objednávaly se všelijaké kousky. Jak to ostatně v mnoha ohledech v OSN chodí.

Ale upřímně řečeno: on ten Jan Kavan musí jinak být veliká intelektuální kapacita. Z tolika malérů se ten prostoduchý chlápek vykroutil; to by dokázal málokdo. A jestli teď nějaký Vlček a ostatní pašáci z ČSSD házejí mu klacky pod nohy, může se jim jenom smát: však on se Jan Kavan zase někde objeví! I když po něm dozajista mnozí jdou. Ale Kavan všechny ty, kdož mu chtějí zkomplikovat kariéru - od estébáků přes Vlčka, Srbu, peníze, Švédy, Brity, gripeny až po francovku a české policajty - nakonec stejně nějak dostane. V prostorách jeho řízení to bude, pravda, poněkud páchnout, okolostojící auta budou samý šrám, ale Jan Kavan pojede dál.