Svět podle Zdeňka Velíška (62)

Všichni už to řekli nebo napsali. Všichni se teď už odvážili to říct. \"Král je nahý!“ Najdete toho plné stránky světových i našich novin, říkají to i ti, co dřív zarputile prohlašovali, že král ví, proč si oblékl brnění a vytáhl do boje a že brnění jsou ostatně nejlepší šaty do nepohody.

Tak o tom už tedy psát nemusím. Ani jsem nechtěl, protože je potřebnější dívat se dopředu. Položit si otázku, co bude dál. Proč posílá prezident George W. Bush do Iráku dalších dvacet tisíc vojáků? Věří tomu, že tak zvrátí situaci v samotném Iráku nebo jen hodlá posunout těžiště nedobojované a téměř ztracené války o kousek dál?

Jak znovu obléct krále do neviditelných šatů

Bush řekl v projevu o své nové strategii vedení války v Iráku: „Ozbrojené síly Spojených států vedou nyní v Iráku bitvu, která rozhodne o směru globální války proti terorismu…„ Znamená to tedy, že neprohrává válku, ale bitvu? A jak bude pokračovat válka, to že se ještě uvidí? Bushův nový ministr obrany Gates měl včera říci (podle Radio France International), že posílení amerických jednotek v Iráku o 20 tisíc vojáků je varovným signálem Íránu. Podobné varování Íránu vyslovila i Condoleezza Riceová. A sám prezident řekl: „Najdeme a zničíme sítě, které dodávají moderní zbraně a provádějí výcvik nepřátel, s nimiž bojujeme v Iráku“. Dick Cheney řekl tisku, že hrozba Íránu roste a že to dělá starosti okolním arabským zemím. Poukazování na Írán se v posledních dnech prostě znásobilo a včerejší International Herald Tribune (IHT) už v titulku otevřeně předpovídá:"Bush v Iráku otvírá třetí frontu: proti Íránu.”

List mimochodem uznává, že to má logiku, protože měl-li Washington na Blízkém východě opravdového nepřítele, nebyl to Saddámův Irák, ale sousední Írán. A hned se také věnuje vyjádřením amerických vládních úředníků o případných opatřeních či krocích Spojených států vůči Íránu. Americký komentátor IHT Nicholas D. Kristof vyslovuje podezření, že místo aby Bush zahájil se Sýrií a Iránem diplomatické kontakty, připravuje se na kontakty vojenské. Před rozšířením irácké války varují Bushe senátoři (Financial Times).

Stejné podezření chová i Zbigniew Brezinski

Po přečtení víkendových a pondělních novin tedy vidím, že už se nemusím rozmýšlet svěřit papíru (vlastně internetu) své nejošklivější podezření. Vyslovují ho takřka sborově jiní, kompetentnější. Například Zbignew Brezinski: „Největší strach mám z toho, že prezident, zcela zahnaný do kouta, začne zase naslouchat neokonzervativcům a rozšíří válku na Írán a Sýrii.“ (Financial Times)

Dodám už jen, že „globální válka proti terorismu“ by v takovém případě skutečně trvala mnoho let. George W. Bush by pak měl pravdu. Předpověděl to, když zjistil, že Irák pro ni nebyl tím správným bojištěm.