Byli jsme za Rakouskem a jsme tam pořád

Ani se nedivím panu Brücknerovi, že vzal trenéra rakouské reprezentace. Pominu-li víc peněz, které tam dostane a horší mužstvo, které může jen pozdvihnout, Rakousko je prostě lepší místo k žití. Byl jsem poslední týden v Alpách a bydlel v malém penzionu kousek od Zell am See. Byli jsme skupina horských turistů a obsadili penzion celý. S polopenzí. Péče, úroveň a hlavně kvalita jídla, které jsme za naše peníze dostali, byly prostě vynikající. Paní domu vařila na aspoň jednu michelinskou nebo třeba barumskou (barnumskou?) hvězdičku. Tři chody k večeři nás přibíjely ke stolům po prochozeném dni a dávaly korunu prožitým momentům, navíc v aktuálním ne zrovna příjemném počasí. Přitom se spolu se svými dvěma dcerami - zde servírkami - neustále usmívaly a výsledkem byl pouze a jen dobrý dojem.

Vynikající o to víc v porovnání s nedávným pobytem na Lipně. Ano, ubytování už je také kvalitní, ale hospody prostě nepřekračují rámec českého pohledu na to, co se tak nesmyslně jmenuje pohostinství. A mělo by spíš třeba holičství. Protože zcela jednotnou snahou českých hospod, zejména mimo Prahu, kde už je konkurence přece jen větší, je oholit hosta. Zkuste si dát kdekoliv v republice za normální českou cenu typické české jídlo - vepřo, knedlo, zelo nebo svíčkovou. Dostanete podivný pokus zpracovat dané téma s co nejmenšími náklady, povrchově příbuzně tomu, co dokáže uvařit snad každá česká domácnost. Ale troufám si tvrdit, že rakouskou specialitu - Wiener Schnitzel - a doplňte si každé typické jídlo v každé západoevropské zemi - vám v hospodě dodají ve stejné kvalitě, jako u nich doma.

Ano, penzion byl v Rakousku stále ještě asi o 20% dražší, než obdobný v Česku. Ale jen opticky, protože jednak kvalita jídla vám to prostě vynahradí a přece jen, ceny nájemného třeba jsou tam stále ještě vyšší.

To ovšem určitě neplatí o cenách ostatních. Při návštěvě Billy v rakouském miniměstečku byly občas až bizarní. Můj oblíbený 100% juice tam stál jedno Euro - tedy asi 24 Kč a u nás ve stejném obchodě na Budějárně 39. Skoro stejně už stojí i česká cenová doména - pivo. U nás srovnatelné 19 Kč, tam 22. Čokoláda Lindt je v Rakousku levnější o 25 Kč. Ovoce, vína, kafe, to všechno stojí plus minus identicky. Stejně jako kosmetika. Nemusím zřejmě zdůrazňovat, že platy mají Rakušané nesrovnatelně vyšší.

Kde je chyba? V síle koruny nebo snaze obchodních řetězců srovnatelné s tou u hospod. Tedy oholit? A proto doporučuju, pokud máte možnost, bydlíte blízko hranic, jezděte nakupovat do Rakouska nebo Německa. Třeba české řetězce zareagují. Když k měsíčnímu nákupu přidáte např. něco textilu, obuvi nebo elektroniky, podíváte se do světa a ještě ušetříte. Protože navíc nafta teď v Rakousku stojí na litru o dvě koruny míň. Ostatně, auta jsou tam taky levnější.

Byli jsme před Rakouskem a budeme i za ním, praví jedna cimrmanovská pravda.