Mohou a chtějí vůbec Američané zapomenout?

Sedm let uplynulo od 11. září. Američané si jej připomněli různě. Na třech místech tragédie se konaly pietní akty, držely se minuty ticha, v Pentagonu se otevřel nový park s lavičkami pokrytými jmény obětí. V nejrůznějších diskuzích na internetu zase lidé vzpomínali, co dělali v osudový okamžik, kdy unesená letedla postupně namířila do Dvojčat a do Pentagonu. Na jihu země ale například vzpomínky překryla současná hrozba - Texasané se ve stejnou dobu chystali na hurikán Ike a hromadně opouštěli své domovy.

Sedm let je poměrně dlouhá doba, New York už na útoky mohl zapomenout, možná i záměrně. Zapomenout na den, který jednou provždy změnil život Američanů, den, který jejich zemi zlomil, jak mluví o 11. září američtí politici. Současná americká vláda si ale spíš přeje, aby byly útoky v myslích lidí stále živé, aby jim připomínaly, proč jsou jejich vojáci v Iráku a Afghánistánu a proč měsíčně na tuto válku dávají ze svých kapes tisíce dolarů.

V New Yorku visí 11. září ve vzduchu pořád, ať chcete nebo ne. Při každém pohledu na Manhattan a jeho mrakodrapy, ať už z Brooklynu nebo z Liberty Island, tam v dáli něco chybí. Dvojčata byla newyorkským symbolem, žádný jiný mrakodrap dnes není tak dominantní, jako byly dvě věže Světového obchodního centra. A i když někteří Newyorčané neradi na 11. září oficiálně vzpomínají, běžně na toto téma často přijde řeč. Mám známého, který vystudoval finance a celý život bylo jeho snem pracovat v jedné z věží. Týden před útoky si dohodl pohovor u jedné z firem. Nikdy ale na pohovor nedošlo. Navíc přišli ve věžích o život tři jeho kamarádi. Jiná kamarádka se právě v létě 2001 do New Yorku přistěhovala, začala studovat vysokou školu, hořící věže sledovala z brooklynské strany, z Brooklyn Hights, což je turisty i místními velmi oblíbená promenáda, odkud je za běžných okolností báječný výhled na Brooklynský most a celý Manhattan. Tenkrát to ale byla podle jejího popisu velká šedá koule.

Vzpomínky na kamarády a samotné budovy ale nejsou jediným tématem v souvislosti s útoky. I když vyšetřování prokázalo, že za útoky stojí Al-Káida, po celém světě se hlavně mezi lidmi, kteří nemají Spojené státy v oblibě, šíří různé konspirační teorie. Přemýšlejí o nich ale i samotní Američané. Množí na internetu videa, která mají dokazovat, že za útoky stála vláda George Bushe. Že to nebyla letadla, která zapříčinila výbuch, ale bomby nastražené Američany, že mohlo jít o pojišťovací podvod, protože Dvojčata patřila k jedněm z nejlépe pojištěných budov v NY a také, že na tak obří mrakodrapy bylo po útocích podezřele „málo“ obětí.

Každá velká událost, která zasáhne svět tak znatelně jak se to stalo po 11. září, přináší pochybnosti a mýty. Lidé odmítají černobílé vidění světa, i když v tomto případě jim nic jiného nezbývá. Pokud tomu s útoky bylo jinak, nikdo se to zřejmě nikdy nedozví. Nic to ale stejně nezmění na tom, že v budovách zemřely skoro tři tisíce lidí.

  • Teroristický útok na New York z 11. září zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/253/25230.jpg
  • Ground Zero autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/415/41468.jpg
Vydáno pod