Evropské fotbalové poháry a my

Měl jsem štěstí, že jsem se potkal s jedním opravdu světovým fotbalovým trenérem. Nebylo to oficiální setkání, neproběhl tudíž žádný oficiální rozhovor, a proto se podělím jen o pár myšlenek. Ten pán zná dobře český fotbal, věděl o situaci okolo výběru trenéra našeho národního týmu. Nekomentoval ho, ale přesně popsal naše domácí fotbalové problémy.

Například při dlouhodobé neúčasti našich týmů v Lize mistrů nastanou našemu fotbalu mimořádné finanční potíže. Dále dobře věděl, že jsme exportní zemí, že vyvážíme hráče, za které inkasujeme peníze, aby vůbec v klubech nějaké byly. „Je to ovšem velice složitý proces, vy prodáváte mladé a kupujete starší, ohrané, mnohdy hodně zdravotně poničené hráče, které ovšem musíte tvrdě platit,“ říkal.

Určitě by byla lepší cesta opačná - udržet ty mladé doma, kde se mohou učit od těch starších, hrát velký fotbal a ne ho sledovat z lavičky náhradníků. Věděl, že naše liga není po čistě fotbalové stránce až tak špatná. A předpovídal, že exodus našich mladých do špičkových evropských klubů brzy skončí. Bylo to zajímavé potvrzení zájmu velkých figur o náš fotbal. A tak jsem na závěr popřál mému společníkovi košer angažmá.

Liga mistrů je pro letošní ročník pro naše týmy ztracená. Zůstal Pohár UEFA. Ne, tento pohár není odpadkový koš, jak se u nás občas píše. Je to kvalitní soutěž, ve které ovšem nejsou žádné velké peníze. Nicméně ani tady nikdo z našich zástupců včera příliš neuspěl. Tři nuly - tedy ve třech zápasech žádný vstřelený gól - jsou výmluvnou ukázkou jejich potence a síly. V obrovské konkurenci jiných soutěží jde zájem televizních společností, které si vybírají opravdu jen velké zápasy, stranou. A to ve svém dopadu opět přináší finanční ztrátu.

  • Čeští reprezentanti autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/243/24297.jpg
  • Fotbalista roku Marek Jankulovski autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/240/23972.jpg