Nehodící se škrtněte!

Pan Jiří Čunek, starosta Vsetína, lidovec ve své straně nesmírně oblíbený, dokonce tam možný kandidát na předsednické křeslo, pojal svérázně problémy s částí romského obyvatelstva. Ti, kteří jsou podle něj nepřizpůsobiví, dostali z jeho dobrého města Vsetína vyhazov. Jakoby se Čunek držel staré dobré byrokratické zásady: "Nehodící se škrtněte!“

Možná teď bude mít lidovecký starosta ve svém působišti větší pořádek. Jak na tom budou ta místa, kam problematické rodiny vyvezl, ho nezajímá. On přece uklízí před svým prahem. Co je mu do jiných dveří!

Také si Jiří Čunek nedělá žádnou hlavu s tím, že sestěhovává problematické obyvatele do jakýchsi ghett a tím zadělává na další problémy. Ve Francii by mohli vyprávět. Vsetínská radnice hraje velmi sobeckou a nebezpečnou hru. Být lidoveckým voličem, velmi bych se zamýšlel nad tím, zda pana Čunka případně poslat do čela strany. Mohl by se z této pozice dostat i do nějaké vysoké politické funkce.

A je velká otázka, zda politik, který vyznává krátkozraké programové teze: „Mám-li potíže, zametu je pod sousedovu rohožku!” a „Když jsou s někým problémy, nejlépe je ho vyhnat!” je skutečně tím pravým ořechovým adeptem na místa, kde se rozhoduje o dlouhodobé budoucnosti země a jejích občanů.

Rozumný volič ví, že takového kandidáta vyplatí se škrtnout. Do dobré politiky se nehodí. Když se líbí všem dobrým rodákům vsetínským, ať si ho tam volí. Všechny ostatní, kdož nejsou obyvateli Vsetína, ale Jiří Čunek tak či onak ohrožuje.

Senátor Jiří Čunek bude o vystěhování vsetínských Romů diskutovat v pátečním Před polednem s Kateřinou Valachovou
z kanceláře ombudsmana.