Moskva chystá Evropě překvapení mírovým řešením sjednocení Moldávie

Chystá se druhé letošní jednání moldavského prezidenta Vladimira Voronina a šéfa Podněstří Igora Smirnova. Otevírá se možnost dohody a podpisu společného prohlášení, které by vyřešilo dlouholetý konflikt v rámci zachování územní celistvosti Moldávie. Ruský prezident by byl přitom. A Rusko má zřejmě velký zájem dokázat touto dohodou neanexní principy své zahraniční politiky, a to ještě před prosincovým zasedáním ministrů zahraničí členských států NATO. Moskva prostě naléhá na konečné smíření Kišiněva a Tiraspolu. Smirnov a Voronin se zřejmě sejdou ještě tento týden. Původně byl termín stanoven na 19.září, Kišiněv chtěl 23.září. Jde o zdržení jen několika desítek hodin. Poprvé se sešli ve městě Bendery 11. dubna, bylo to poprvé za celých sedm let. Tam se má odehrát i druhé historické setkání.

Medveděv v minulých dnech přijal v Soči oba státníky a ujistil je, že Rusko bude garantem dobrých úmluv. Teď to slíbil velmi nahlas i Sergej Lavrov. A Lavrov si dal záležet na přesné formulaci: „Rusko bude aktivně napomáhat mírovému vyřešení všech konfliktů na území SNS, a to na základě mezinárodního práva, ctění a dodržování všech principů Charty OSN a dříve dosažených úmluv a dohod. Svou zprostředkovatelskou misi chápeme s plnou odpovědností, což se týká stejně tak jednání o Podněstří, jako třeba o Náhorním Karabachu.“

Voronin a Smirnov se potřetí mají sejít přímo na ruském území. Může to být Moskva, Soči či jiné místo. A tato jejich schůzka by měla vyústit v definitivní dohodu. Podepsali by společné prohlášení o hájení principů suverenity a územní celistvosti. Dalším kardinálním bodem by byl závazek o začátku jednání, které by vypracovalo zásady právního statusu Podněstří v rámci jednotné Moldávie.

Historické setkání Voronin-Smirnov-Medveděv je předpokládáno nejpozději v listopadu. Voronina na jaře 2009 čekají parlamentní volby. Chce získat moldavskou veřejnost vyhlášením Moldávie jako vojensky-politického neutrálního státu a tuto doktrínu hodlá vyhlásit zvláštním státním dokumentem. Igor Smirnov jako prezident Podněstří je pak připraven vyhlásit svou loajalitu vůči Kišiněvu a po setkání s Medveděvem už netrvá na vyhlášení nezávislosti Podněstří.   

Scénář Medveděva je zřejmě z větší části připraven Vladimirem Putinem, který po událostech na Kavkaze chce dokázat schopnost Moskvy řešit na postsovětském prostoru problémy diplomaticky a mírově včetně ochoty k neutralitě některých částí. Trochu divoce se nyní spekuluje o tom, že i Bělorusko by mohlo být „téměř neutrální“, kdyby se začaly „ne-natovsky“ chovat státy Pobaltí. To je ale zřejmě jen pokusný balonek zaměřený na psychologii veřejnosti. Ale o něčem to vypovídá: Rusko udělá hodně, aby se rozšiřování NATO k ruským hranicím zarazilo.

  • Dmitrij Medveděv autor: ČT24, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/419/41894.jpg
  • Mapa Moldávie autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/379/37882.jpg