Tlustý hraje vabank

Post Vlastimila Tlustého v ODS je stále na vlásku. Rakovnická ODS jej sice nevyloučila, ale uložila mu, aby plnil stranická usnesení. Vděčí Tlustému za spoustu peněz a bojí se jeho pořád dlouhých prstů. Tlustého role při pokusu o diskreditaci šéfa ODS Topolánka je ovšem zřejmá. Video Tlustého ve vířivce se spoře oděnou děvou, na něž mínil nachytat své kritiky, se sice minulo účinkem, ale to bývalého ministra financí nevyvedlo z míry. Tvrdí, že se stal obětí "politicko-mediálního komplotu", a že ho chce premiér Topolánek zničit.

Pokouší se také zpochybnit své údajné kontakty se zavražděným mafiánem Františkem Mrázkem. Nikdy s ním prý vědomě nespolupracoval, nicméně Mrázek podle policejních odposlechů Tlustému mínil dát dva miliony za jeho pomoc podnikateli Sekyrovi, který usiloval o stavební společnost IPS. Tlustý vše popírá a tvrdí, že „vědomě s ním nikdy nespolupracoval“, a kdyby se prokázalo, že si někdy řekl o peníze od Mrázka, sám by prý odešel z politiky. Odmítl i kritiku místopředsedy okresní ODS Viléma Žáka, který mu vytkl, že nepoužil standardní stranický mechanismus k vyřešení této krize. Tlustý označil své někdejší odvolání z ministerstva financí za „neslýchaný podvod“ a svého nástupce Miroslava Kalouska z KDU-ČSL za „zmetka, který neumí daně“.

V osm let starém policejním spise s názvem Krakatice o propojení politiky s podsvětím se Tlustého jméno vyskytlo v souvislosti s Mrázkovými odposlechy. I když se některé odposlechy, v nichž jeho jméno figuruje, dostaly na veřejnost už v r. 2006, dodnes se neví jak. Navíc 1600 stran odposlechů z utajovaného policejního spisu o jedenácti tisících stránkách zmizelo a část z nich se objevila v médiích před volbami v r. 2006. Viník úniku zůstal neznámý a policie neměla koho obvinit.

Kromě Tlustého figuruje ve spisu Krakatice i jméno někdejšího místopředsedy Sněmovny Ivana Langera, který lobboval za zájmy Mrázkova spojence podnikatele Sekyry. Podezření, že věděl o Sekyrově propojení s Mrázkem, ovšem nynější ministr vnitra Langer popírá. Spis, který byl za vlády ČSSD na základě Mrázkovy akce na odstranění tehdejšího šéfa vyšetřování Šírka uložen do archivu, obsahuje i operativní poznatky v režimu tajné, jejichž zveřejnění nepřichází v úvahu. Přesto se Langer údajně pokusí spis otevřít: „za sebe mohu prohlásit, že policii nikdo ve vyšetřování závažných kauz nebrání“.

Tlustý, jako jeden z nejambicióznějších politiků ODS a druhdy chráněnec Václava Klause, dnes hraje vabank o svou politickou budoucnost. Nemá v ruce mnoho trumfů, ale spoléhá, že premiér Topolánek bude potřebovat jeho pomoc ve sněmovně při schvalování rozjednaných zákonů. Zapomene-li premiér na Tlustého obstrukce a ten nahlédne bezvýchodnost své revolty, může se na rozklíženém obrazu pravicové vládní strany ještě něco málo změnit k lepšímu.

  • Vlastimil Tlustý autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/425/42401.jpg
  • Vlastimil Tlustý na oblastní radě v Rakovníku autor: Jan Hrouda , zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/413/41282.jpg