Genius loci jménem Yankees

Newyorští Yankees o minulém víkendu hráli poslední baseballový zápas na svém stadionu, poprvé otevřeném v roce 1923. Za těch pětaosmdesát let na něm absolvovali přes 6 000 zápasů. Příští rok ho zboří a na jeho místě bude parkoviště stadionu nového, který se začal stavět před dvěma lety a Yankees by měl začít sloužit už příští sezonu. V New Yorku se za posledních pár měsíců mezi fanoušky nemluvilo o ničem jiném. Ceny vstupenek stouply dvojnásobně a stejnou mírou se zvětšil i zájem o ně. Každý chce přece naposledy zažít ten pocit vidět Yankees přímo v jejich domovině.

I když sama nejsem ani baseballovým fanouškem, ani fanouškem jiného sportu, podobným zprávám v USA nikdo neunikne. Sport je tady zábava číslo jedna. Na stadiony se vejde většinou okolo 50 000 hostů, a tak další místa pro zábavu jako divadla nebo kina nemůžou sportu konkurovat. Sport a konkrétně baseball je tady víc než zábava, je to totiž rodinná slavnost, a ne jen věc otců a jejich synů, jak tomu je většinou v Česku. V neděli v poledne se rodinka sbalí, nasedne do auta a dopraví se k nejbližšímu stadionu. A tam tráví společný čas. Nejen sledováním hry. Součástí každého zápasu jakéhokoli sportu je tady totiž jídlo. Po návštěvě několika z nich už podezírám některé Američany z toho, že chodí na stadiony právě kvůli hotdogům, popcornu, pizze, preclíkům, cukrové vatě nebo zmrzlině. Jídlem, zdá se, zaplácávají nudné chvilky během nekonečných tříhodinových zápasů.

Ale zpátky k Yankees. Ti patří mezi nejpopulárnější americké baseballové týmy. Proslavil je jejich název, který odkazuje k pojmenování těch, kteří se do USA přistěhovali z Anglie, černobílé pruhované dresy nebo legendární hráč Babe Ruth, mnohými označovaný za vůbec nejlepšího baseballistu. A slavný je i právě uzavřený stadion. Nejenže patřil k jednomu z nejstarších ve Spojených státech, ale svou rozlohou i lokalitou se stal v New Yorku vyhledávaným místem i pro jiná setkání, než jsou ta sportovní. V minulosti hostil třeba koncerty U2 nebo Pink Floyd, setkání desetitisíců stoupenců Svědků jehovových, ale i mše sloužené papeži Janem Pavlem II. a nedávno i Benediktem XVI.

A tak se zbourání jejich stadionu a postavení nového stalo sledovanou událostí. Pro média zajímavou zprávou byla zatím například odhadovaná cena výstavby - nový stadion má stát přes 1,6 miliardy dolarů, a bude tak druhým nejdražším v historii, víc peněz stál už jen londýnský Wembley. Jen pro srovnání, výstavba stadionu jiného newyorského týmu Mets, který své brány otevře také příští rok, přijde na pouhých 630 milionů dolarů. Další senzací byla i snaha jednoho z dělníků dostat stadion a s ním i hráče Yankees do prokletí. Událost z dubna letošního roku jen dokazuje, jak vážně někteří fanoušci svou posedlost sportem berou. Na veřejnost se totiž dostala zpráva, že stavební dělník, fanoušek jiného baseballového týmu Red Soxs, vhodil do základů nového stadionu dres jednoho z hráčů jeho oblíbených Red Soxs. Když se to dozvěděli pohlaváři z Yankees, nařídili okamžitě místo, kde se dres nacházel, vyhledat a dres odstranit… Báli se totiž, že tričko s logem jiného týmu v základech stadionu zkrátka přinese smůlu.

A tak jej po několika dnech nakonec našli a po pěti hodinách vrtání z betonu dostali. Dres věnovali jedné charitativní organizaci, která jej nakonec vydražila za 175 000 dolarů. Co mělo původně působit jako černá magie, se obrátilo v dobrý skutek.

Snad přinese Yankees nový stadion víc štěstí, než kolik je potkalo v letošní sezoně. Moc nezazářili a nezahrajou si ani v play-off. Tak zase za rok, Yankees!

  • Baseballový zápas autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/435/43434.jpg
  • Stadion Mets New York autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/435/43432.jpg
  • Hymna na začátku zápasu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/435/43428.jpg
  • Výsledková tabule na baseballovém stadionu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/435/43426.jpg
  • Prodavač cukrové vaty na stadionu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/435/43425.jpg
  • Stadion Mets New York autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/435/43423.jpg
  • Stadion Mets před začátkem zápasu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/435/43421.jpg