Latinské oči Filipa Kandy: Ekologické pokrytectví Vatikánu

Vatikán se chce stát prvním státem světa s nulovými emisemi skleníkových plynů. Papež Benedikt XVI. už nechal na střechu svého auditoria montovat solární panely, které kompletně zajistí energii pro jeho přijímací místnosti. "Obdivuhodné! Vatikán jde zase příkladem", řeknou si jedni. Kdyby to tak dělali všichni…

Výborně. Jenže ostatní státy světa nejsou a nemohou být jako Vatikán. Pokud známo, Vatikán nemá žádné zemědělství ani průmysl. Pokrýt jeho energetické nároky proto není tak těžké. Vytopit, osvětlit a klimatizovat Papežský palác se všemi auditorii a přilehlými církevními budovami se asi těžko dá srovnat s potřebami průmyslových zemí. Ale hlavně - kolik stála ona solární elektrárna na zmíněnou jednu střechu? Jeden a půl miliónu dolarů! Solární panely také museli někde vyrobit, a to se určitě nedělo bez vypouštění skleníkových plynů. A jak se mají chovat ekologicky v chudých zemích světa (kterých je Vatikán zastáncem), kde si ve výrobě nemohou dovolit ekologické technologie, protože jsou prostě dražší než technologie současné?  

Vatikán se čile hlásí k moderním trendům tam, kde mu to vyhovuje. Proč ale není moderní v otázkách antikoncepce, potratů, rozvodů či manželství homosexuálů? Možná mě teď někteří nařknou a označí za bezbožného rouhače. Já sám ale jsem věřící katolík, a právě proto mi jde o Vatikán a vadí mi jeho pokrytectví.

Francie - Venezuela: Nová strategická asociace

Venezuela a její prezident Hugo Chávez už nestojí v takové izolaci, jak se některým stále hodí tvrdit. Jeho spojenci už nejsou jen zatvrzelí nepřátelé Spojených států, jako je Kuba, Bolívie, Írán, Bělorusko či jeho ekonomicko-političtí rivalové jako je Čína nebo Rusko. Chávez prohlubuje čilé vztahy i s tradičními demokraciemi Evropy, jako je nejen Španělsko (a to i přes loňskou roztržku s Králem Juanem Carlosem, kterou už oba překonali), Portugalsko, ale teď nově i Francie. Ano, Hugo Chávez uzavřel se svým francouzským protějškem Nicolasem Sarkozym v Paříži dohodu o „strategické asociaci“. V Elysejském paláci se objímala pozoruhodná dvojice: Jeden, bouřlivý a populistický levicový revolucionář z Latinské Ameriky a druhý, představitel evropské pragmatické pravice. Odložili své ideologické rozpory a věnovali se bilaterálnímu obchodu jako ose jejich nové aliance. Věnovali se tomu, co je spojuje a co je výhodné pro oba: tedy pro Venezuelu francouzské technologie (a možná i jaderné) a pro Francii venezuelské energetické zdroje. Francie navíc v tomto semestru předsedá Evropské unii, takže francouzské přijetí Cháveze je třeba vidět tak trochu i jako evropské přijetí Cháveze.

Přesto pro naši zemi je Chávez stále zapovězen. Vůbec nevadí, že tím rezignujeme na možnost existence významného hospodářského partnera, který nabízí široké pole působnosti pro naše investice, technologie a vývoz. Zvlášť ve vojenské oblasti jsme si nechali uniknout velké obchody. Odmítáme možnost spolupráce s Venezuelou v oblasti energetiky a zahraničního obchodu jen proto, že část našich spojenců kritizuje Venezuelu a jejího prezidenta. Ale je třeba vidět, že těch kritiků je stále míň. Anebo jsou to kritici takoví, co na jednu stranu kritizují a na druhou rozvíjejí strategické aliance. V době hospodářské a finanční krize rezignujeme na příležitosti, které pak stejně využijí jiní. Vyzývám naše státní orgány k okamžitému pozvání venezuelského prezidenta na státní návštěvu ČR.

Evropě to osladíme - Černín sabotuje

A na závěr ještě jeden krátký postřeh. Natáčel jsem tento týden rozhovor s argentinským ministrem zahraničí Jorge Taianou v Černínském paláci. Dostali jsme výbornou kávu ve Zlatém salonku. Ale pozor: k oslazení nebyly kostky cukru - český vynález, ale cukr krystal v sáčcích… Že by ministerstvo zahraničí bojkotovalo vládní kampaň českého předsednictví v EU?            

  • Instalace solárního panelu ve Vatikánu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/440/43949.jpg
  • Hugo Chávez a Nicolas Sarkozy autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/443/44290.jpg
  • Jorge Taiana autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/443/44287.gif
Vydáno pod