Poslední vystoupení Sarah Palinové?

Amerika má před sebou posledních pár týdnů před volbou nového prezidenta a za sebou první a jedinou debatu kandidátů na viceprezidenta. Nechtěla jsem původně komentovat politické dění, ale události posledních dní a především postava Sarah Palinové mi nedá jinak. Když se poprvé guvernérka Aljašky na konci srpna objevila po boku Johna McCaina, všichni se ptali, kdo to je. Američané ji neznali a jediné, co o ní mohli říct, bylo, že je to atraktivní žena. První projevy jí zajistily nadšení mezi republikánskými voliči a začala přitahovat i nerozhodnuté demokraty, pro které byla v primárkách tou správnou volbou jiná žena - Hillary Clintonová.

Pak ale přišla první kauza: těhotenství její sedmnáctileté dcery. Kupodivu stáli konzervativní republikáni na straně Palinové. O takových věcech se přece moc nemluví, stejně jako se nemluví o sexu a antikoncepci. Republikánští voliči souhlasí s Palinovou, že sexuální výchova nepatří do škol. Po první kauze tu byly první rozhovory s novináři, které poukázaly na její slabiny. Svůj cestovní pas si Palinová vyzvedla teprve minulý rok a své diplomatické zkušenosti dokazovala geografickou polohou státu, který vede. Tedy tím, že ze svého domu na Aljašce vidí ruskou půdu, a to z ní přece dělá automaticky člověka zkušeného v zahraniční politice…

Dnes, po několika týdnech a mnoha řečnických přehmatech, to vypadá, že Sarah Palinová McCainovi moc nepomáhá. Přestože se většina komentátorů shodla na tom, že v debatě viceprezidentských kandidátů minulý týden obstála, nemůžu se zbavit dojmu, že žena, kterou jsme v televizi viděli, jen papouškovala naučené fráze, populisticky se usmívala, jakoby svůdně mrkala na diváky, vtipkovala a místy používala jazyk na úrovni konverzace středoškolských studentů. Na debatu jsem se těšila stejně jako většina Američanů, všichni byli napjatí, co tam zase ta Palinová vyvede. Na první pohled nevyvedla nic, odpovídala, bránila se, napadala Baracka Obamu, jak se od ní čekalo. Dokonce ani nevyslovila žádnou další ze svých perel, které se staly v USA tématem mnoha parodií. Pokud jste ale opravdu poslouchali, měli jste taky ten pocit, že neodpověděla na většinu otázek? Že její odpověď na některé otázky byla: !Já bych raději mluvila o tomhle, můžu?", a spustila znovu naučený předvolební program McCaina? Neočekávám od politiků upřímné a pravdivé odpovědi, ani demokratický kandidát Joe Biden není svatý, ale očekávám alespoň odpovědi a nevyhýbání se složitým tématům. Chci slyšet, co o světě ví člověk, který se má stát druhým nejmocnějším politikem Spojených států a tedy jedním z nejmocnějších politiků světa.

Také vinou moderátorky, která přeskakovala od tématu k tématu a Palinovou neusměrňovala, jsme nakonec neslyšeli větší znalosti guvernérky, bývalé královny krásy a vystudované novinářky, která v jiném rozhovoru nenalezla odpověď na otázku, jaké noviny čte. Není to trošku divné? Celá nominace Sarah Palinové na mě působí jako špatný vtip. Všechny její nezkušené odpovědi a hloupé výroky v televizních rozhovorech přece jen dokazují, že to Američané se Sarah Palinovou ve vysoké politice nemůžou myslet vážně. Má republikánům posloužit jen jako loutka, která dokáže přilákat voliče na svůj přitažlivý úsměv a tradiční rodinné hodnoty?

  • Sarah Palinová autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/445/44484.jpg
  • John McCain a Sarah Palinová autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/388/38729.jpg