Latinské oči Filipa Kandy: Bez ňader není ráje

Jsou to už dva roky, co se v kolumbijské televizi vysílala dosud nejúspěšnější tamní telenovela "Bez ňader není ráje" (Sin tetas no hay paraíso). Připoutala k sobě zatím největší počet diváků a krátce poté ji mohli vidět i diváci v dalších zemích (do Česka asi jen tak nedorazí, zatím se tu stále omílá 8 let stará "Ošklivka Betty", "Betty, la fea", i když už je z ní dnes Katka). Především ale ukázala přitažlivost světa narkoobchodu pro mladé Kolumbijce, konfrontovanou s drsnou realitou, a jejich zcela přirozenou touhu po rychlém zbohatnutí a atraktivním příjemném životě namísto každodenního a především ekonomického strádání.

Hlavní hrdinka, jen šestnáctiletá Catalina, je vysoká, štíhlá i pohledná. Přesto ví, že jen to nestačí. Že ke štěstí a k přístupu do společnosti užívajících si bohatých, tedy do společnosti mafiánů a narkoobchodníků, jí chybí ještě pořádné, bujné poprsí. Od první chvíle proto touží po plastické operaci. Potřebuje na ni ale sehnat šest milionů pesos (asi tři a půl tisíce dolarů), a podřídí tomu všechno. Nakonec se vyhne i nezbytným předoperačním vyšetřením, podstoupí operaci, získá větší poprsí, ale tím její problémy teprve začínají. Brzy se přihlásí zdravotní komplikace a současně se začne zamotávat do sítí mafií obchodníků s drogami. Vysněný ráj se rozplynul. Sedmnáctých narozenin se už hlavní hrdinka nedožila…

Novela je propracovaná do posledního detailu, včetně hudebního doprovodu módního regaetonu. Kolumbijci v ní našli věrně zobrazenou a přesně pojmenovanou vlastní společnost, postiženou situací kolem obchodu s drogami, a cizinci zase díky seriálu mohli lépe pochopit, o co a proč v Kolumbii vlastně jde.

Hlavní výhra večera: nové poprsí

Kult vyvinutého poprsí si Latinskou Ameriku skutečně podmanil. Už dříve byly země jako Kolumbie a Venezuela ve světě známé četností estetických operací u jejich dívek a žen. Jsou to i země s největším počtem soutěží krásy a dívky z těchto zemí se také pravidelně umísťují na čelných stupních Miss World a Miss Universe. Do Kolumbie a Venezuely dojížděly za plastickými operacemi často i ženy ze zahraničí. Lákali je jak zkušení odborní lékaři, tak dostupné ceny.

S další novinkou teď přišla Argentina. Na lepších diskotékách argentinských měst nyní zavádějí atraktivní soutěže. To, že návštěvníci diskoték mohou použít svoji vstupenku s patřičným číslem pro účast v losování výher, není nic nového ani v Česku. Kdo by neznal slavné tomboly! Novinkou v Argentině ale je, že hlavní cenou pro šťastnou výherkyni losování teď může být právě operace poprsí. „Chci svá ňadra!,“ tak se pak obvykle jmenuje očekávané losování.

Slavná kolumbijská telenovela k úspěchu nových soutěžních strategií určitě přispěla. Nový marketingový tah už zvedl vlnu odporu mezi mnohými specialisty, plastickými lékaři, kteří argumentují, že tak citlivý zásah do organismu se přeci nemůže losovat a vyhrávat stejně jako třeba domácí spotřebiče.

Na druhou stranu ale jiní odborníci s novou praktikou souhlasí. Tvrdí, že není nic špatného na soutěži, které se dívky účastní dobrovolně. Výhra v soutěži zároveň neznamená, že by se uchazečka vyhnula předoperačním vyšetřením s cílem zjistit, zda je organismus na zákrok připraven. U uchazeček mezi 18 - 21 lety navíc v Argentině požadují také souhlas rodičů. Nezvyklá soutěž už se začala těšit velké oblibě. Podle mnohých navíc dává možnost podstoupení této zkrášlovací operace i mnohým dívkám, které po ní prahnou, ale kvůli vlastní špatné finanční situaci by si ji, na rozdíl od svých movitých vrstevnic, nemohly dovolit.

Operace poprsí se v Argentině stala už zcela běžnou záležitostí. Holky se chtějí líbit. Teď navíc na jižní polokouli vrcholí jaro, klepe na dveře léto, a každá se chce předvést v plavkách na pláži. Atraktivní je teď Argentina i pro cizinky. Operace poprsí tam stojí jen jeden až dva tisíce dolarů. Tak co, čtenářky našich blogů, ještě vás neláká Argentina? Země zaslíbená milovníkům nejlepších pečených steaků a roštěnek a teď už i možná těch jiných roštěnek, těch umělých, silikonových…

  • Hrdinky kolumbijského seriálu Sin tetas no hay paraíso autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/459/45851.jpg
  • Poprsí zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/459/45854.jpg