Volební vysvědčení: prospěch nevalný, mravy nezákonné

Zítra začínají krajské a senátní volby, ale asi málokdo půjde volit s nadšením. Kde jsou ony polistopadové doby, kdy jsme si od voleb slibovali takřka ráj na zemi. Kdy jsme si bláhově mysleli "tak a teď děláme politiku my, občané!". V souladu s tristní politickou realitou dnes volby cítíme spíše jako tíživou, ba trapnou záležitost, a už vůbec ne jako čestnou "občanskou povinnost".

Publicista Ivan Hoffman ve snaze „vytrestat“ profesionální politiky za jejich neseriózní kousky nedávno vyzval k bojkotu voleb. Pravda, v senátních volbách, kdy nehrozí rozprášení mandátů mezi strany, kterým je nechceme dát, by to šlo s menším rizikem, než ve volbách do Sněmovny. Letošní volby, v nichž nikoliv po zásluze, ale podle momentálního stavu preferencí zřejmě nejlépe uspěje ČSSD, ovšem ještě nepotopí vládní koalici, jak to slibuje Jiří Paroubek. Ani velký úspěch levice situaci ve Sněmovně podstatně nezmění, vytvořil by však pro pravici dusnější klima při prosazování některých, ostatně kontroverzních, (zdravotnických) reforem. Výraznější přeskupení sil v Senátu může nejen poznamenat až dosud jednoznačný průběh legislativního procesu v tomto tělese, ale i nalomit stranickou poslušnost dalších zákonodárců ve druhé komoře. Podaří-li se v krajských volbách narušit také dosavadní hegemonii hejtmanů pravice, bude koaliční vládnutí ve zbylém funkčním období samozřejmě o hodně těžší.

To vše by zhruba platilo, kdyby poměry na naší politické scéně byly jen o trochu normálnější. Po vraždě na oslavě křtu knihy šéfa dosud nejpreferovanější ČSSD, může být zase všechno jinak. Kubiceho varování o prorůstání zločineckých struktur do vysoké politiky se potvrdilo takovým způsobem, že volba oranžově okabátěných kandidátů může být spojena jen s velmi silným žaludkem. Ani Paroubkovo „uvažování o rezignaci“, tím méně vytáčky, že jeho někdejší kumpán Bohumír Ďuričko, pálící tři rány do těla Václava Kočky mladšího, je mu „dosti vzdálen“, zatímco v červenci 2005 o témž řekl „je to můj kamarád“, těžce pošramocenou tvář ČSSD nevylepšily. Pro pravý charakter sociálně se tvářící strany bylo signifikantní i trumfování obou aktérů pětitisícovkami v peněženkách. Je to zkrátka příliš hluboký pád do bláta, aby občan, chce-li zůstat čistý, mohl tuto stranu volit.

Jen o pár stupínků lépe jsou na tom další etablované partaje. Kandidáty ODS s jejími aférami Tlustého ve vířivce, donašeče Moravy a Langera lobbisty lze také volit jen s jistým sebezapřením. Po populistických odbočkách od tradičního lidoveckého programu a Čunkově eskapádě s rodinnými financemi přichází o značnou část voličské důvěry i KDU-ČSL. Poměry u Strany zelených, kde se neshodnou na prioritách, nedávají ani po Bursíkově ukormidlování vedoucího postu větší šanci na úspěch než v minulých volbách. Pozoruhodné je, že i v demokratických stranách kandidují do Senátu politici s nesplnitelnými programy. Už předem je zřejmé, že kandidát slibující pomoc svému obvodu na to z ústavy nemá žádnou pravomoc. Ale mateřské školky, domovy důchodců, parky a hřiště se slibují jako na běžícím pásu. A ačkoliv je to k nevíře, komunistický skanzen přežívá už 18 let svou porážku a drží si svých 11 - 13 % skalních voličů. S těmi však může volit jen ten, kdo touží ospravedlňovat zločiny KSČ, kdo propaguje odstranění demokratických základů státu a nastolení „diktatury proletariátu“. I takové lidi máme mezi sebou a měli bychom počítat s tím, že číhají na každou chybu.

Takovou trestuhodnou chybou, naštěstí zatím komunisty nevyužitelnou, je i dezolátní stav politické reprezentace těsně před volbami. Kdyby tito politici ve volbách místo hlasů dostávali jakási školní vysvědčení, museli by mnozí z nich obdržet dvě známky: prospěch nevalný, mravy nezákonné. Postup do vyššího ročníku: nemyslitelný. A za zbůhdarma proflákaný čas: reparát. Na nic víc česká politika zase jednou nemá.

  • Václav Kočka a Václav Kočka mladší autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/459/45900.jpg
  • Vlastimil Tlustý ve vířivce autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/470/46945.jpg
  • Volby autor: Jaroslav Hodík, zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/333/33273.jpg
Vydáno pod