Voodoo, jazz a Halloween

New Orleans je městem jazzu. Ale taky městem hurikánů, divokého karnevalu Mardi Gras, pikantního jídla a voodoo. Do New Orleans se jezdí kvůli jazzovým klubům, kvůli zachovalé evropské architektuře ve French Quarter a kvůli celkové atmosféře města, kterým protéká Mississippi a kterým projíždějí tramvaje české výroby.

Jedním z lákadel pro turisty je ale kromě toho všeho i voodoo. Soubor náboženských kultů, které v minulosti v New Orleans zakořenily díky stovkám otroků původem z Afriky a Haiti. Pořádají se tu speciální prohlídky města, ve kterých se turistům vypráví o historii tzv. Kreolů (obyvatel Luisiany francouzského, španělského a afrického původu) a jejich tradicích a které končí na jednom místním hřbitově u hrobky Marie Laveau, místní královny voodoo z 19. století. Voodoo ale v New Orleans více než náboženské rituály znamená přítomnost kreolské kultury.

Každý rok víkend před Halloweenem pořádá město hudební festival Voodoo Experience. S praktikami černé magie a používáním voodoo panenky má ale tento festival společné jen to jméno voodoo. Festival je přehlídkou desítek místních jazzových kapel, od těch tradičních připomínajících slavnou éru Louise Armstronga, přes tradiční kreolskou hudbu zydeco po velké rockové kapely a rappery. Letos byla hlavní hvězdou kapela REM a zpěvák Michael Stipe - i on byl v mládí jedním z písničkářů, pro které je New Orleans jako kolébka jazzu hudební Mekkou a kteří s kytarou a batohem přebývají v jeho ulicích.

Ta pravá atmosféra New Orleans byla ale na festivalu ve stanu Preservation Hall. Ve skutečnosti je Preservation Hall jednou z nejstarších budov New Orleans. Dodnes do ní chodí lidé za zvukem tradičního jazzu. Kapela Preservation Hall Jazz Band je složená ze špičkových muzikantů, kteří mimo jiné působí jako profesoři hudby na místních univerzitách anebo jsou už několikátou generací slavných muzikantských rodin. Hrají tradiční jazzové kusy, které v New Orleans fungují jako lidovky. Zná je každý, tancuje na ně každý, blbne u nich každý - tou nejslavnější je When the Saints Go Marching In. Tady se jazz neposlouchá u sklenky vína jako v českých klubech. Tady se jazz žije všemi možnými smysly.

Lidé zbožňují místní hudbu a taky místní umění. V New Orleans o sobě každý druhý člověk prohlašuje, že je umělec, buď maluje, nebo má kapelu, nebo fotí, zkrátka je umělec. Peníze ale vydělává jako číšník v restauraci nebo kavárně. Lidé jsou tu tím, čím se cítí být. A jsou tak trochu blázniví, hlavně ti ve French Quarter. K tomu patří i jejich vášeň v nošení kostýmů. A to nejen během Halloweenu, kterým žije tento týden celá Amerika. V centru je spousta obchodů, které prodávají masky a kostýmy celoročně. A kupodivu se tím uživí. Běžně můžete v ulicích, obzvlášť v té jedné nejslavnější - Bourbon street - potkat lidi převlečené za všelijaké kreatury, třeba egyptské faraony nebo roztomilé berušky.

Ať už se vydáte do New Orleans za jazzem, nevázanou zábavou nebo křupajícími krevetami, vždycky vás město do sebe vtáhne, pobaví a něčím překvapí. Nalákat vás může i to, že má ve Spojených státech pověst města hříchu a neřesti. Aby ne, vždyť se tady na ulicích může beztrestně pít alkohol!

  • Preservation Hall Jazz Band autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/501/50073.jpg
  • Festivalová atmosféra autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/501/50072.jpg
  • Festivalová atmosféra autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/501/50070.jpg
  • Preservation Hall Jazz Band autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/501/50071.jpg