Ucho Svobody: Dobrá káva a muzika patří k sobě

S postupujícím věkem oceňuji dobrou kávu, nebo dobrý "kafe", chce se mi říct raději. Komunista tradici kaváren zničil stejně jako naše duše. Daleko více, než jsme si před lety dovedli představit. Stejně jako zase volíme levé strany, stejně pořád pijeme břečku, která se kávou jen nazývá.

V běžných kavárnách nebo restauracích a vinárnách dostanete běžný sortiment - od espressa přes capuccino až po laté. Ať to či ono, nemá to s těmito jmény nic společného. Ještě horší bývá situace v oněch tzv. specializovaných kavárnách, které se honosí některým z prestižních jmen světových výrobců kávy. Segafredo, Illy, Lavazza například. Vzpomínám na návštěvu jedné takové v Jindřichově Hradci. Šel jsem ven a na schodech do sklepa, náhodně otevřených, ležely ony velké balíky šedivého balení Jihlavanky Standard. Tu jsme si vychutnávali ve stylizovaných hrníčcích. Myslím, že jde o celkem běžnou praxi.

Ale to je jen jedna složka oné nechutnosti, kterou nám obvykle servírují. Tou další je voda, kterou obvykle používají přímo z vodovodu, kdy ještě cítíte tu neodtečenou příchuť trubek. A i když jde o podvod na druhu kávy, ještě jí dávají málo. Výsledkem je zmíněná břečka, která možná dodá kofein, ale o ostatních pocitech si můžete nechat jen zdát.

To jsou ony projevy naší země, ve kterých je komunismus neodbytně i po dvaceti letech přítomen. Musíte vyjet za civilizované hranice, jakkoliv jsme součástí schengenského prostoru, abyste se dočkali dobrého kafe. Existují ale výjimky. Například provozovny Tchiba, kde kafe dělají bezchybně a navíc je levné, kde ovšem musíte polosedět u několika stolků, takže jde jen o jakousi rychlokávu. A vedle Coffee Heaven nebo Starbuck´s, kde je klid a výborná atmosféra, ale za dost vysokou cenu. A bohužel s příliš sladkým a těžkým pečivem, které provozovny převzaly z matky tohoto druhu kaváren, Spojených států.

S trochou štěstí lze narazit i na několik osvícených provozoven - naposledy jsem jednu takovou našel v Jihlavě, hned vedle tamního kulturního domu, který se od doby komunismu nezměnil vůbec. Ovšem vinotéka s kavárnou přes ulici by mohla dostat zlatou medaili - za kvalitu kávy, vybrané čokolády, vynikající víno a velmi příjemné ceny. Nezapomeňte se zastavit.

Jak jsem uvedl, k dobrému „kafi“ patří dobrá muzika. Což je efekt, který si zmíněné řetězce přenesly ze Států. Jazz, kvalitní rock, soul, žánry nejspíš výsostně kávové, a navíc v decentní neuřvanosti.

  • Káva autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/487/48602.jpg
  • Káva zdroj: Wikipedia.org http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/165/16500.jpg