Tahle volba pohne zeměkoulí

I have a dream, tahle až nadužívaná věta Martina Luthera Kinga o snu o době, kdy barevní budou konečně rovnoprávní, došla po čtyřiceti letech naplnění. Novým prezidentem Spojených států se s velkou převahou stal demokrat Barack Obama.

Ještě před čtyřiceti, padesáti lety zpívali třeba Louis Armstrong, Billie Holiday nebo Ella Fitzgerald v luxusních sálech bílým k jídlu či poslechu. V sálech, ze kterých směli vyjít jen zadním chodem pro personál. Nebo Ray Charles. Černí tehdy měli vlastní čekárny, místa v autobusech, školy, stovky dalších věcí. Co prožívali, si nikdo z nás bílých prostě nedovede představit.

Odmalička totální diskriminace za něco, za co ty děti prostě nemůžou. Za barvu. Lhostejno, zda jsou chytré, nadané nebo hloupé a zločinné. Lhostejno, co umějí. Žijí na okraji společnosti, vystaveni neustálým ústrkům, nadávkám, izolaci. Zkuste si představit, jak se dítě cítí, když se nemůže zapojit do her, zábavy, když ani nemůže v klidu dojít domů. A co v něm roste a jak nesmírně těžké je se tím neužírat celý život. Stalo se vám někdy, že se vám děti, ty v tomto smyslu kruté zárodky člověka, vysmívaly? Třeba pro vaše křivé nohy, tloušťku, malou výšku, cokoliv? A to byly jen prkotiny, to přešlo. Ale barva, ta zůstává.

Stokrát za týden vyslovíte něco hanlivého v souvislosti s Cikány, Romy. Všechna ta zažitá schémata o špíně, lenosti, kriminalitě. Čunkové si z toho dokonce udělali politický štít. Zkuste s tím žít v této barvě kůže. Zkuste se přes to přenést a nenenávidět.

Ano, byl to bílý muž, kdo táhl civilizaci po staletí. Zde jsou podle mně kořeny tohoto chování. Ale bílý muž se evidentně vyčerpal. V politice nastává čas žen a černých mužů. Můžu se mýlit, ale tahle volba Američanů pohne zeměkoulí. Pevný bod je tu. Myslím, že i Martin Luther King by zíral, jak historicky brzo se jeho sen naplnil.

  • John McCain autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/507/50615.jpg
  • Volby v USA autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/506/50556.jpg
  • Barack Obama s rodinou autor: ČT24, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/507/50612.jpg
  • Chicago vítá nového prezidenta autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/507/50611.jpg
Vydáno pod