Janov: Hlaste se k nejbližší neonacistické buňce

Ostrá bitka na sídlišti Janov mezi neonacisty a policisty by měla všechny varovat. Myslím tím úřady, politiky, občany. Měla by vést k urychlenému jednání nejen místní radnice, ale i vlády. Tentokrát totiž nácky vítal potlesk místních a majitelé bytů pomáhali holohlavým borcům během krvavého střetu utíkat před policajty. Něco se změnilo.

Vroucí problém litvínovského sídliště, stejně jako jiných sociálních ghett, shodil pokličku a nadělal u toho dost randálu. Pokud se debaty budou dál zaměřovat na to, jak a co měli dělat policisté, jestli zasáhli včas, nebo pozdě, zůstane vše při starém a promarní se další šance analyzovat jádro průšvihu. Že totiž občany do náruče extremistů žene vláda. Policistů je naopak v tomto případě potřeba se zastat. Zdá se, že skutečně dělali, co mohli, aby náckům zabránili napadnout obyvatele sídliště. V každém případě se policie zorientovala v tom, kdo je agresor a komu má pomáhat a koho chránit. Není to tak samozřejmé tvrzení, neboť právě s tím má policie dlouhodobě problémy. Vzpomeňme zmlácení Kateřiny Jacques, když policie chránila extremistický pochod v centru Prahy před lidmi protestujícími proti rasismu. Je to trochu zprofanovaný příklad, ale takových případů se najde dost. Když se dnes ozývá František Bublan, sociálně demokratický ministr vnitra, s tím, že „zákrok šlo zvládnout lépe“, sází zřejmě na naši krátkou paměť. Nebyla to „jeho“ policie, která nastoupila na skupinu lidí, kteří si na pronajaté louce udělali diskotéku, a dost tvrdě je zmlátila? Nebylo to tenkrát na politickou objednávku premiéra Paroubka? Byl zákrok Bublanových lidí na Czechteku z jeho dnešního pohledu kvalitní?

Současný shromažďovací zákon je dost liberální a můj názor je, že je to dobře. Policisté vás nemůžou zmlátit jen proto, že jste shromáždění svých věrných nenahlásili úřadům, ani proto, že se establishmentu nelíbí vaše názory. Pražská radnice šla ještě dál a umožňuje lidem demonstrovat na jednom místě bez ohlášení, jenom upravuje dobu, kdy se to nesmí, což jsou státní svátky. Je to moderní řešení a předbíhá řadě konfliktů. Je možné, že policie měla v Janově skutečně zákonnou možnost násilně rozpustit demonstraci dřív, už během xenofobních projevů, ale vzhledem k připravenosti skinheadů k boji by to pravděpodobně situaci jen vyhrotilo o něco dřív. Jestli policisté věděli, co jsou zakuklení militanti zač, mohli legitimně vsadit na taktiku: „nedráždit a kontrolovat“. Výtky k práci policie jdou tentokrát mimo.

Mnohem důležitější je, jak Dělnická strana a k ní přichycení neonacisti získávají mediální body. Jsou vidět, a to se počítá. 29 tisíc voličů v posledních volbách není vůbec málo, alespoň na to, jací breptové, bez vtipu i inteligence, za stranu dnes mluví. Ivan Langer může Dělnickou stranu zrušit a policisté rozehnat každou jejich demonstraci, ale je strašně naivní si myslet, že tím problém zmizí. Bude jiná strana, jiný ohlašovatel. Ve skutečnosti je to právě Langer a jemu podobní vrcholní politici, kteří extremisty posilují. Už jen tím, jak provádí veřejnou správu. Tedy vlastně neprovádí. Jsou to státníci bez výsledků, pokud tedy za výsledky nepovažujeme například paralyzování práce protimafiánských jednotek policie. Langera, nebo jeho stranického kolegu Řebíčka, můžete lehce potkat v pracovní den ve tři hodiny odpoledne na golfu. To jen pro ilustraci jejich zapálení, kterým tito politici hoří pro práci ve veřejných věcech. Nulový morální kredit, nulové výsledky.

Co to má společného s pravicovými extremisty? Češi v hospodě najdou vždycky společnou řeč nad dvěma tématy: špinavá politika a soužití s cikány. Současná vláda je zkorumpovaná, o tom pochybuje málokdo. Problém romských ghett nikdo neřeší, o tom se můžeme přesvědčit každodenně. Přijdou volby, kdy se toto nadávání zhmotní do vhozeného volebního lístku. Vlastně je to zázrak, že na té vlně hospodské nenávisti ještě nějaký dobře mluvící skinhead, který si nechal dorůst vlasy, nedosurfoval až do parlamentu.

Romský problém je velmi složitý, vyžaduje dlouhodobou snahu a politické tahouny, kteří budou mít odvahu na nepopulární téma a neoblíbené kroky. Někoho, kdo bude schopen odmítnout veřejnou rasovou nenávist vůči Romům, ale zároveň nestrčí hlavu do písku a začne hrozbu sociálních ghett systematicky řešit. Někoho, kdo nejde do politiky rozkrádat veřejné peníze, ale řešit problémy, a to i s rizikem, že nepřežije volební období.

Náckům je potřeba vzít vítr z plachet. V Praze i Brně se jim už lidé postavili na ulicích, a to zmůže mnohem víc než tisícovka policejních kukláčů. A pak je třeba, aby lidé, které si platíme na radnicích, v parlamentu a ve vládě, začali konečně něco dělat. Nebo nám budou pod okny pochodovat nacisti každý týden. A silnější.

  • Policejní zásah autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/530/52901.jpg
  • Pouliční boje autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/529/52900.jpg
  • Hořící auto městské policie autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/531/53025.jpg