To bylo školení!

"Kterýho vola napadlo vysílat z Ligy mistrů Lyon s Bayernem? Dyť vo nic nejde!" To jsem také dostal jako divácký ohlas. I když "tím volem" nejsem, tak musím říci, že mne to mrzí. Mrzí mne, že mne nenapadlo navrhnout kolegům vysílat právě tohle utkání. Možná jsem si také myslel, že opravdu o nic nepůjde, oba už měli své jisté, tak proč?

Ovlivněn optikou českého fandy jsem si myslel, že oba týmy budou hrát fotbalový playback, tedy zpívat, jako že zpívají. Pro některé naše kluby by bylo utkání liché i proto, že bylo nezajímavé i z jiného hlediska. Není o co hrát, u nás někdy znamená i to, že není skutečně O CO hrát! A tak jsem si sednul k obrazovce, pustil si kolegu Lípu jako podkres, vzal noviny a skoro hned je odložil. V jedenácté minutě první gól a pak celou půli krásný fotbal. Po 45 minutách vedli hosté suše tři nula.

U nás doma v podobném utkání by druhá půle byla čirou a mnohdy nudnou záležitostí. Ne ta v Lyonu. Domácím šlo o svoji čest a možná i o úctu ke svým divákům. Za chvíli 2:3. Do konce utkání bitva o každý míč, Bayern se bránil útokem, Lyon dělal všechno proto, aby neprohrál. Diváci na stadionu byli u vytržení, my u televizorů už dávno bez novin, u stydnoucí kávy. Všichni dohromady jsme koukali na FOTBAL! A všichni dohromady jsme litovali, když skončil.

Skončilo školení, jak se fotbal hráti má! Školení, na které se zcela jistě dívali i naši skvěle placení profesionálové, z nichž většina by skutečně v takovém mači neměla o co hrát. No, je to tak, v naší lize by byl podobný zápas bezcenný, stejně jako jsou bezcenné ty v blocích uhrávané remízy nula nula či ubráněná jednogólová či jiná vítězství. Proto je u nás unikátní návštěva větší než 10 000 lidí na utkání, když ty poloviční a třetinové jsou běžné. A to se v Lyonu hrálo ve všední den, dohrávalo v noci, před televizními kamerami. V zimě! Tedy s atributy, které u nás vadí.

Takže tohle školení potvrzuje staré pravidlo - opravdový fotbal se může hrát v jakémkoliv čase, kdekoliv. Takový si divák určitě najde. Na pohodlnou kopanou naopak není nikde nikdo zvědavý!