Ucho Svobody: Řecké bouře a česká krize

Včera ráno jsem šel pro noviny a viděl pilné fízly, jak přičinlivě zakládali za stěrače aut lístečky. Lidé zoufale hledají parkovací místa blízko bydliště a využívají každé skuliny. Aby to neměli daleko domů, aby na svá auta viděli - alespoň pro ten pocit, že je mohou ohlídat. V noční době totiž titíž fízlové spí, aby ráno mohli vstát a pokutovat. Proč by společně s městskými částmi přemýšleli konstruktivně? Vyhovět, kde to jde. Tahle politika jim jde lépe a navíc vynáší. Kam ovšem ty peníze jdou, je mi záhadou.

Řecko bouří a my se vesměs dozvídáme, že to podivní anarchisté tam řádí. V reakci na zastřeleného kluka. Ta - byť strašná - příhoda by k podobným bouřím sama o sobě stačila těžko, řekl bych. Neznám Řecko, ale nejspíš se tamní situace od té naší příliš lišit nebude. Korupce, arogance moci, bezohlednost a na druhé straně tiché zoufalství těch, kteří s tím nic nenadělají. A tak jdou aspoň rozbíjet výlohy a zapalovat auta. Ještě že ti naši policisté jen zastrkují lístečky.

Krize se blíží ze všech stran, tedy podle dostupných údajů a varování médií. Jejím viditelným projevem jsou zatím jen klesající ceny aut. A benzínu. Normální reakce trhu, která nás děsit nemusí. I potutelně nabízená fixace cen elektřiny věští jakýsi pohyb, že by dolů? Že by se nehorázné neustálé zvyšování cen všech energií muselo zastavit? Že by ČEZ a RWE vydělávaly míň? Že by se cena výrobků a produktů musela přiblížit reálu? Takové výsledky krize bych si dal líbit, ať už dorazí.

Obchodníci ostatně zoufají, že lidé jezdí nakupovat do zahraničí. Ti chudší do Dražďan, bohatší pak dál. Do Itálie, Anglie nebo nejlépe do Spojených států. A ti nejprozřetelnější využívají internetu a nechávají si výrazně levnější zboží posílat odkudkoliv. Jen doufejme, že proporce zůstanou zachovány, že kamenné obchody nezkolabují. To by totiž internetové ceny okamžitě šly vzhůru. A na situaci zatím vydělává naše tak operativní, vynikající a spolehlivá pošta. Zdražuje cenu balíků - lidi ta desetikoruna nevytrhne a jim to přinese stamiliony. Prostě trh řeší vše a okamžitě.

  • Stožár vysokého napětí autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/151/15009.jpg
  • Blue Star zdroj: www.blue-star.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/578/57743.jpg
Vydáno pod